Re: ukončení rodičovské d
Pokud splňuje tuto podmínku je za ní plátcem stát.
Stát je plátcem pojistného prostřednictvím státního rozpočtu za tyto pojištěnce:
osoby celodenně osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku, nejde-li o osoby uvedené v písmenu c) nebo d). Podmínka celodenní péče se považuje za splněnou i tehdy, je-li dítě předškolního věku umístěno v jeslích (mateřské škole), popřípadě v obdobném zařízení na dobu, která nepřevyšuje čtyři hodiny denně, a jde-li o dítě plnící povinnou školní docházku, po dobu návštěvy školy, s výjimkou umístění v zařízení s týdenním či celoročním pobytem. Za takové osoby se považuje vždy pouze jedna osoba, a to buď otec nebo matka dítěte, nebo osoba, která převzala dítě do trvalé péče nahrazující péči rodičů,16) pokud nemají příjmy ze zaměstnání nebo ze samostatné výdělečné činnosti,
A co kdyby žena chtěla zůstat doma po skončení rodičovské (z důvodu časté nemocnosti dítěte), zaměstnavatele nemá - dostala po skončení rodičovské výpověď pro nadbytečnost a tak se rozhodla, že zůstane ještě nějaký čas doma, když dítě často marodí. Jak to bude s placením SP a ZP?
To je přesně můj případ. V den, kdy mi končila RD jsem dostala výpověď pro nadbytečnost. Dcera byla ale tou dobou často nemocná. Nebyl měsíc, aby jí něco nebylo. Nechtěla jsem jí proto dávat do školky a chtěla jsem s ní zůstat ještě doma, než se to "usadí" i za tu cenu, že nebudu brát nějakou dobu prostě nic a na úřad práce bych se nahlásila a o podporu zažádala až by se dcera "srovnala". Jen jsem nevěděla, jak to všechno na úřadech ošetřit. Ptala jsem se na tuhle možnost na úřadě, myslela jsem si, že tuhle možnost mám. Ale paní mi řekla, že to nejde, že se musím přihlásit na úřadu práce, aby za mě platil pojištění stát. Tak jsem se přihlásila, po 3 měsících jsem práci našla (moc hezkou) a dcera mazala do školky. Byla bych moc spokojená, kdyby dcera soustavně nemarodila. Některý týdny mohou hlídat babičky, ale někdy to prostě nejde, takže už jsem za 2 měsíce mé pracovní činnosti měla 3 x paragraf, takže mě stejně asi vyhodí ..... a já tedy už alespoň díky Vám vím, jak se věci mají. Ale když nebudu platit SP, tak nebudu pojištěna? Mohu si ho platit sama?
Paní měla pravdu tak napůl. Kdybyste nebyla na ÚP, nebyla byste pojištěna na důchod (SP), ale zdravotně byste byla pojištěna státem, pokud byste si zašla na svoji zdr. pojišťovnu a zaregistrovala se zde do kategorie "osoba celodenně pečující o dítě do 7 let". Když jste na ÚP, započítává se Vám ta doba částečně do důchodu (ovšem nemocensky pojištěna nejste, neměla byste nemocenskou nebo mateřské dávky) a zdravotně jste pojištěna státem. Na SP se můžete přihlásit k dobrovolnému pojištění, ale to se člověku, který nemá jiné příjmy, snad ani nevyplatí, je to měsíčně dost velká částka, to je lepší tu částku odkládat.
Asi jste se ptala na špatném úřadě. Obraťte se na svoji zdravotní pojišťovnu. Pokud bude dítě ve školce jen vymezenou dobu, přihlásíte se tam jako pojištěnec státu.
Důchodově pojištěná jste do 4 let věku dítěte, i když nebudete zaměstnaná. Potom si můžete dobrovolně platit DP, ale zvažte, je-li to pro vás potřeba.
Nemocensky pojištěná samozřejmě nebudete. Pokud myslíte, že je to nutné, můžete to řešit nějakým komerčním pojištěním.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.