Re: vypoved pri 60%
tak to jste mi vyrazila dech s tim UP
mame jednoho zamestnance a bohuzel nemame jiz praci, mozna zase pred vanocema na listopad-prosinec...
takze abych ho mohla nechat doma, tak musim zajit na UP a zazadat? Musi se jeste neco dokladat, jako ze opravdu jsme ve ztrate a je to nutne? Nevite jak dlouho trva vyrizeni?
diky moc
§ 209 zákoníku práce
3) Zaměstnavatel, u kterého nepůsobí odborová organizace, má v případech podle odstavce 1 právo podat návrh, aby úřad práce rozhodl na základě podkladů zaměstnavatele o tom, zda jsou dány důvody pro poskytování náhrady mzdy v nižší částce. Jestliže úřad práce o existenci důvodů částečné nezaměstnanosti rozhodne, přísluší zaměstnanci náhrada mzdy ve výši 60 % průměrného výdělku po dobu, kterou úřad práce v rozhodnutí určí, nejdéle však po dobu 1 roku.
A jak máte stanovenou mzdu - ve smlouvě nebo zvlášť mzdovým výměrem? Pokud výměrem, pak ji můžete snížit na úroveň zaručené mzdy. Jinak dohoda je nejlepší, pokud ukončíte PP dohodou a uvedete důvod - rušení PP, nárok na odstupné bude mít, takže 3 měsíční odstupné bude bez pojistného a co mu dáte navíc zdaníte kompletně jako mzdu (i pojistným).
zvlast mzdovym listem
ja myslela, ze vsechno odstupne je bez zdravka socka. Takze kdyz dam odstupne 4-mesicni, tak z toho jednoho mesice navi musim odvest zdravko socko?
jezis ja jsem uz z toho zblbla. Navic o tom zdravku sokcu to nemuzu najit v zakone - ve kterem to je?
moc dekuju vsem, jsem z toho dost zoufala.
Zákonem dané odstupné (neodvádí se z něj pojištění) je 3 měsíční. Pokud se ale se zaměstnancem dohodnete na vyšším než 3měsíčním odstupném (sepíšete to písemně), např. 4 měsíčním, pak nebudete odvádět pojištění z tohoto 4měsíčního odstupného.
Že se z odstupného neodvádí pojištění najdete v obou zákonech (soc. i zdr.).
1.tazatelka uvádí, že nemají práci pro zam-ce, takže důvodem ukončení PP by bylo rozhodnutí o snížení stavu zaměstnanců dle § 52 c) ZP
2. důvod k výpovědi " rušení PP" neznám, ani jsem po podrobném studiu § 52 takový nenašel, proč radíte tazatelce špatně, pak to použje,napíše a veze se do problému.
3. připomínka k uvedení důvodu do dohody je na místě, nárok na odstupné nezakládá uvedení do dohody, ale skutečný důvod-rozhodnutí zam-tele, polkud není v dohodě uvedeno, tak lze stejně vymáhat, ale DOPORUČUJE se zam-cům trvat v takovém případě na uvedení důvodu, aby se předešlo případným sporům.
Re: vypoved pri 60% - pojistné u odstup?
stačí pročíst pozorně § 67 ZP, kde se uvádí....přísluší po skončení PP odstupné ve výši NEJMÉNĚ trojnásobku prům.výdělku, z čehož jasně vyplývá, že lze sjednat vyšší do počtu násobků nebo konkretní částku, který bude vyšší než trojnásobek. Čili i tato vyšší částka je v režimu odstupného co se týše odvodů. Nakonec už to tu bylo taky opakovaně vysvětlováno.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.