Re: prac.nesch.-změna místa pobytu-dokto
Byla jsem osobně na OSSZ, ti na mě koukali cože tam chci, že to normálně nahlašuje lékař (jednalo se o týden mimo pobyt), také nevěděli co se děje, tak si mě tam zapsali a zase jsem jela dom, takže nerozumím, co tím lékař sledoval, ale už ani nemám chuť se ho ptát, nehledě na to, že je to pouze v jeho kompetenci, také mi to může zamítnout, děkuji vám moc za reakci a přeji pěkný den
PS ale zeptám se tedy na ČSSZ, vidím, že postupy různých OSSZ jsou jiné - viz Jiřina, díky
Re: prac.nesch.-změna místa pobytu-dokto
To mě také napadlo, myslím, že mi to chce jen znepříjemnit, protože ho prostě neposlouchám na slovo a nejedu v zajetých kolejích, jak je pravděpodobně zvyklý s jinými pacienty ... Ale dohadovat se s ním také nechci, protože mi to pak může natvrdo nepovolit, i když já bych byla taková mizera, že bych po něm požadovala ono rozhodnutí o nepovolení, i když by mi bylo k ničemu, já si nedám pokoj. Vždycky mě štvalo, když někdo z lidí dělal hlupáky, já to nedělám, nemám to ráda, proto se mě to asi zlobí, ale nechť, stejně to dopadlo po mém :) all, také děkuji.
PS Právě jsem odeslala žádost o zodpovězení na ČSSZ, jsem zvědava co odpoví, ale myslím, že postup lékaře správný nebyl.
Režim dočasně práce neschopného pojištěn
§ 56 - Režim dočasně práce neschopného pojištěnce a místo pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti
3) Změnit místo pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti smí pojištěnec pouze s předchozím souhlasem ošetřujícího lékaře. Byla-li pojištěnci podle věty první povolena změna místa pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti v období prvních 14 kalendářních dnů dočasné pracovní neschopnosti, popřípadě náleží-li pojištěnci po uplynutí tohoto období v době dočasné pracovní neschopnosti nadále započitatelný příjem [§ 16 písm. b)] také v období, po které mu v době dočasné pracovní neschopnosti náleží tento příjem, je pojištěnec povinen tuto změnu místa pobytu předem písemně nebo jinak prokazatelně oznámit zaměstnavateli. Změnu místa pobytu dočasně práce neschopného pojištěnce z důvodu pobytu v cizině může ošetřující lékař povolit jen po předchozím písemném souhlasu příslušného orgánu nemocenského pojištění; o souhlas orgánu nemocenského pojištění žádá tento orgán pojištěnec.
Re: odpoved CSSZ_PN a změna místa pobytu
Zdravím, ČSSZ názor potvrdila, tedy z toho vyplývá, jak naznačila i kolegyně, že lékař jen chtěl "obejít" svůj nesouhlas povolit změnu místa pobytu, na což má právo,ale bylo zbytečné mě posílat na OSSZ,kde mi to ostatně povolili :) Pěkný den a děkuji všem za čas, vkládám:
Pojištěnec má dle § 64 písm.i) zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, v platném znění, za povinnost požádat předem ošetřujícího lékaře o povolení změny místa pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti. A jak ve svém mailu sama uvádíte, tak platí, že pokud jde o změnu místa pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti na území ČR, souhlas dává pouze ošetřující lékař pojištěnce. Ošetřující lékař poté tuto skutečnost písemně ohlásí na příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení.
Jiná situace je v případě, kdy pojištěnec žádá změnu místa pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti do zahraničí. V tomto případě je nutný předchozí písemný souhlas okresní správy sociálního zabezpečení Tento souhlas vydává okresní správa sociálního zabezpečení na předepsaném tiskopise, který je k dispozici na našich webových stránkách v sekci tiskopisy – nemocenské pojištění a předkládá ho sám dočasně práce neschopný pojištěnec.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.