Re: Dědictví
Uzavřené stavební spoření spadá do společného jmění manželů (SJM), proto v rámci dědického řízení dojde i k vypořádání společného jmění manželů, kdy se určí, co z tohoto majetku připadne do dědictví po Vašem manželovi a co Vám. V praxi se většinou notáři nedotazují pozůstalého manžela, zda měl i stavební spoření, proto se pak při vypořádání SJM k němu nepřihlíží.
Vyjímkou by bylo, pokud by si manželka platila stavební spoření ze svého výlučného jmění.
Re: Dědictví
Já po svých zkušenostech bych teď jako první navštívila advokáta, kde bych se na vše dopodrobna zeptala a hlavně si dělala poznámky, abych pak mohla jinde zase argumentovat! Zemřela mi letos po těžkém úraze malá dcerka, biootec ji neviděl rok a půl, nezajímal se ani po SMS, výživné řešila až exekuce z platu. Dcerku jsem měla připojištěnou na své pojistce proti úrazu. Náklady na léčení a léky, PHM na kontroly do léčebných a nemocničních zařízení za půl roku nás s přítelem stály skoro 40.000. Došlo na dědické řízení, kam přešly peníze za úraz. Najednou byl biootec velmi aktivní a i když nic neplatil, žádal polovinu dědictví a ještě v zastoupení své skorotchyně. Notářka mu bez mrknutí oka přidělila 1/4(naštěstí byl přítel uveden jako osoba spolužijící a také moje dospělá dcera) a náklady na léčení do toho nezahrnula, i když po následných konzultacích s advokáty to udělat měla. Další paradox notářky byl ten, kdy po měsíci otevřela znova dědické řízení a jala se rozdělit nevyplacený cesťák, který jsme žádali po pojišťovně. Byly to náklady na provoz auta, které patří mému příteli, tedy prokazatelně hradil náklady on. Notářka bez jakékoliv pochybnosti rozdělila toto dědictví opět na 4 díly, i když věděla, že biootec na nic nepřispěl. Proti tomu už se můj přítel odvolal. Měli jsme to udělat i při prvním řízení, ale chtěli jsme mít od biootce klid.
Takže opravdu si vše zjistit dřív než se k notářovi dostavíte a nespoléhat na něho, že on rozhodně dobře!! A pokud jsem dobře četla, syn z prvního manželství je neopomenutelný dědic a tuším že z první řady, takže dědit určitě bude, s tím počítejte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.