Vlákno názorů k dotazu OSVČ - vedlejší činnost od V. - Re: OSVČ - vedlejší činnost Od kdy podnikáte? Od...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 7. 2010 18:29

V. (neregistrovaný)

Re: OSVČ - vedlejší činnost
    Od kdy podnikáte? Od letošního roku?
    Zálohy se první rok platit nemusí, ale MUSÍTE se přihlásit jako OSVČ, která má podnikání na vedlejší činnost, na Okresní správu sociálního zabezpečení, zdravotní pojišťovnu, na FÚ. OSSZ + zdr.pojišťovna - do osmi dnů od začátku podnikání, na FÚ do 30ti dnů od registrace na živnostenském úřadu (zjednodušeně).
    Pojištění a daně budete platit, pokud budete uplatňovat výdaje procentem, z částky jak uvádíte. Většinou podnikatelé vedou celý rok daňovou evidenci a až na konci roku se rozhodnou, jestli bude pro ně výhodnější uplatnit skutečné nebo paušální výdaje.

• 30. 7. 2010 18:47

martinss (neregistrovaný)

Podnikám již druhým rokem, ale loni jsem měl pouze příjem jako osvč tedy z hlavní činnosti, platil jsem zálohy a na konci roku jsem podával přehled kde mi vyšlo že mám přeplatek. Od ledna 2010 jsem sehnal práci a jsem zaměstnanec ale podnikám při zaměstnání dál. Zálohy neplatím a proto mě zajímá jak to bude na konci roku. Nejsem v tomto tak zaběhlý. Jde mi také o to, že pokud mi např. švagr vypomůže a já mu dám nějakou korunu na ruku kolik si mám odečít na soc a zdrav. poj.. Díky

• 30. 7. 2010 19:08

V. (neregistrovaný)

Nahlásil jste a doložil na OSSZ a zdravotní pojišťovnu, že od ledna 2010 máte podnikání jako vedlejší činnost? Pokud ne, tak Vám nabíhají zálohy, jako kdybyste měl podnikání na hlavní činnost (a bohužel i penále). V přehledech za rok 2009 musíte mít uvedeny i částky záloh, které byste měl platit jako OSVČ vedlejší.
    Jako vedlejší se Vaše samostatná výdělečná činnost pro zdr.pojištění bere tehdy, pokud v zaměstnání vyděláte alespoň minimální mzdu, Váš zaměstnavatel z ní odvádí pojistné a nahlásil jste to své zdravotní pojišťovně (do 8 dnů od změny).

Příklad (základní procenta, bez slev na dani atd.)
    Odměna z částky 100,-Kč
    Odečet výdaje procentem 60% (nevím, jakou máte živnost)
    Ke zdanění 40,-Kč
    Daň 15% 6,-Kč
    Zdr.pojištění 3,-Kč
    Soc.pojištění 6,-Kč
    Z částky 100,-Kč odvedete 15,-Kč, zůstane Vám 85,-Kč

• 30. 7. 2010 19:14

martinss (neregistrovaný)

Nahlášený to mám , když jsem podával ten přehled tak jsem se tam doložil, že jsem zaměstnaný takže to by mělo být OK že neplatím zálohy. Takže v březnu opět udělám ten přehled, kde mi vyjde kolik mám zaplatit na soc, a zdrav.?

• 30. 7. 2010 19:25

V. (neregistrovaný)

Na zdravotní pojištění zálohy při zaměstnání platit nemusíte. Některé pojišťovny vyžadují pro nahlášení extra dopis + kopii pracovní smlouvy.

Na sociální pojištění musíte platit zálohy, které Vám vyšly v přehledu - na druhé straně se uvádí možnost pro vedlejší činnost. Většinou posílají OSSZ přehledy - rozpisy záloh pro rok 2010. Jakou Vám tam uvedli zálohu?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).