Vlákno názorů k dotazu Archivace dokladů od alen1 - Re: archivace dokladů V souladu s § 31 zákona...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 8. 2010 9:28

alen1 (neregistrovaný)

Re: archivace dokladů
    V souladu s § 31 zákona o účetnictví a § 27 zákona o dani z přidané hodnoty se účetní písemnosti, záznamy na technických nosičích dat nebo mikrografické záznamy uschovávají s výjimkami uvedenými v § 32 zákona o účetnictví takto:
    a) účetní závěrka a výroční zpráva po dobu 10 let počínajících koncem účetního období, kterého se týkají,
    b) účetní doklady, účetní knihy, odpisové plány, inventurní soupisy, účtový rozvrh, přehledy po dobu 5 let počínajících koncem účetního období, kterého se týkají,
    c) účetní záznamy, kterými účetní jednotka dokládá formu vedení účetnictví (§ 33 odst. 2 zákona o účetnictví), po dobu 5 let počínajících koncem účetního období, kterého se týkají,
    d) daňové doklady po dobu 10 let následujících po roce, kterého se týkají,

Pokud doklady skartujete dříve, pak při kontrole FÚ neprokážete :-(

• 2. 8. 2010 9:52

Katka2 (neregistrovaný)

No právě, můžou kontrolovat, ale nemůžou doměřit , tak přeci nepotřebuju prokazovat. Jde mi o to, jestli při nesplnění archivace můžu dostat pokutu.

• 2. 8. 2010 10:03

alen1 (neregistrovaný)

Ale...?
    Jak víte, že neprovedou úkon, prodlužující prekluzivní lhůtu?
    Pak je až 10 let celkem na prakluzi.
    Po prekluzivní lhůtě nesmí kontrolovat - nezákonná kontrola.
    Ale, mohou kontrolovat jiný subjekt a křížově mohou žádat doklady u vás.
    Ano, protože zákon o DPH, popř. o účetnictví stanovuje zákonnou lhůtu, pak mohou za nesplnění povinnosti nepeněžité povahy uložit pokutu dle §37 dańového řádu (ZSD) :-((

• 2. 8. 2010 10:14

Katka2 (neregistrovaný)

Děkuju, ale nepotěšil(a) jste mě. chtěla jsem mít lehčí stěhování...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).