Re: mateřství x zaměstnání
> Dnes jsem však měla telefon z práce, že dostanu výpověď
>dohodou, až se vrátím.
Výpověď dohodou neexistuje - právní nesmysl. Buď se dohodnete - ale tam musí být vůle i z Vaší strany - a byla byste s prominutím hloupá, kdybyste na to přistoupila, nebo dostanete výpověď.
> Nepředpokládám že by mi dali možnost dohodu jim nepodepsat.
A co udělají - přiloží vám pistoli k hlavě? Svážou Vás a budou věznit než podepíšete? To asi ne. Prostě nepodepíšete a hotovo. Trochu případného křiku a ošklivých pohledů od šéfa vydržíte. Sdělte, že na dohodu nepřistoupíte a pokud s Vámi chtějí rozvázat PP, ať je to z jich strany a s odstupným. Nebo s sebou vezměte někoho známého, kdo pracovnímu právu rozumí, v nejhorším případě jen kamaráda vazouna, který bude potichu, ale bude vypadat jako ochranka. :) Přeji pevné nervy a nenechte se ošidit.
Děkuji za odpověď. Já jsem to s tím nemohla nepodepsat myslela tak: že bych dopadla jako moje předchůdkyně a dali mi navýběr dohodu, nebo mít v práci takové nepříjemnosti že bych odešla na 53 (myslím že to je ten paragram pro porušení povinností). Nevím jak by se tvářili, kdybych jim řekla, že nepodepíšu. No uvidím. Moc děkuji za podporu. Brala bych aspoń to odsupné na základ pro rozjetí živnosti :-).
Jasně, každý zaměstnavatel je již z principu zlej a je potřeba ho řádně opucovat :-).
Lucavko, přeji krásné miminko. Já bych zkusila kompromis - dohodu k 15.9., abyste měla nárok na nemocenskou. Možná dosáhnete výpovědi a odstupného, ale musíte si sama zvážit, jestli Vám to za to stojí. Nepříjemnosti a stres jsou to poslední, co teď potřebujete.
Je to přesně tak. Moje předchůdkyně taky byla nucena odejít. Ve firmě kde dělám ani nenechají ženu s dětmi. Je tam na všech sekcích málo pracovníků a maminy a těhule by jim nedělaly přezčasy. Nemluvě o hrozných pracovních podmínkách i pro kancelářské pracovníky...
nenechte se zastrašit - jak už tu padlo, vemte s sebou svědka a diktafon nebo mobil. Pokud trvají na dohodě, zkuste se s nimi dohodnout že ano - ale s odstupným + plat za dva měsíce výpovědní doby.
A vyhodit někoho jen tak za porušení povinností taky nelze - musí být napřed doručen dopis s oznámením jaké povinnosti jste porušila a teprve po několika měsících výpověď.
Šikana ze strany zaměstnavatele se oznamuje úřadu práce a inspektorátu práce - ale záleží, jaké máte kolegy, jestli by vám to dosvědčili... příp. mít vždy po ruce diktafon...
Úřadu práce se dá oznámit i snaha zaměstnavatele se vás zbavit bez odstupného - poradí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.