Re: RD, výpověď, předčasný návrat z RD
A proč byste mu povolovali předčasný návrat z RD, když vám to žádný zákon neukládá ? O RD byl povinen si požádat do určitého data, pokud tak neučinil, má se za to, že požádal tzv. konkludentně, tj. do 3 let věku díitěte. Tak jaké "oznámení" máte na mysli ?
Dle stanoviska asociace kolektivního vyjednávání z 9/2009 jsme zaměstnanci povinni toto umožnit. takže tu máme 2 možné výklady. právě proto jsem se ptala. já bych mu to neumožnila, protože před tím, než dostal výpověď tak o nic takového zájem neprojevi.
Zákoník práce mluví jasně - jste povinni umožnit čerpání rodičovské dovolené po dobu, o kterou si požádá, nejdéle do 3 let. Nic jiného tam není a z ničeho také nevyplývá, že jste povinni ho vzít zpět dříve, než uplyne doba, o kterou požádal.
Jo, a v čem diskriminující ???? On sám si o to požádal,nebo nepožádal a pro tento případ je stanoveno to tzv. konkludentně - tak jaképak diskriminující ??? Vůbec se nedivím, že zaměstnavatelé nechtějí zaměstnávat matky a teď budou opatrně vybírat i muže. Přece, když si o něco požádám, tak není žádnou diskriminací, když se změnou toho, o co jsem si sama požádala, druhá strana nesouhlasí. Další kocourkov. A pro toho zastupujícího, kterému řeknete, že je to po dobu RD - tedy většinou do určitého data, to dřívější ukončení PP, než původně předpokládané, není diskriminující ??
Jo, a v čem diskriminující ????
Zde je vysvětlení:
www.volny.cz/akv/STANOVISKA%20KEAKV%20091017.doc
To je tedy názor p. Šubrta, nrozdíl od JUDr. Jouzy zde:
PŘEDČASNÝ NÁVRAT DO ZAMĚSTNÁNÍ PO RODIČOVSKÉ DOVOLENÉ
Bude-li se vracet předčasně do práce žena nebo muž z rodičovské dovolené – tedy až do tří let věku dítěte – je zaměstnavatel povinen jim návrat umožnit, pokud to bylo předem dohodnuto. Protože má v tomto případě pouze povinnost zařadit je na práci odpovídající jejich pracovní smlouvě, neznamená tento návrat pro zaměstnavatele zpravidla nic jiného, než že bude muset zvážit, zda a na jaké pracovní místo a práci předisponuje tuto zaměstnankyni či zaměstnance v rámci jejich pracovní smlouvy.Pracovní smlouva, především druh práce, může však být změněna jen po dohodě zaměstnavatele se zaměstnankyní (zaměstnancem). Bez souhlasu lze převést na jinou práci jen za podmínek uvedených v § 37 zákoníku práce.Žena nebo muž se však z rodičovské dovolené nemůže vrátit na pracoviště dříve, než po uplynutí tří let věku dítěte. Výjimka je pouze pro případ, že by předčasný návrat se zaměstnavatelem byl dohodnut nebo že by se dítě narodilo mrtvé.Autor článku pracuje na Ministerstvu práce a sociálních věcí, kde se zabývá pracovním právem.
A potom si vyberte. podle čeho se řídit. Judikát jsem nenašla.
>>
>>Jo
>>zastupujícího,
>>kterému řeknete, že je to po dobu RD - tedy většinou
>>do určitého data, to dřívější ukončení PP, než
>>původně
>>předpokládané, není diskriminující ??
>
>Jo, a v čem diskriminující ????
>Zde je vysvětlení:
>www.volny.cz/akv/STANOVISKA%20KEAKV%20091017.doc
>To je tedy názor p. Šubrta, nrozdíl od JUDr. Jouzy
>zde:
>PŘEDČASNÝ NÁVRAT DO ZAMĚSTNÁNÍ PO RODIČOVSKÉ DOVOLENÉ
>Bude-li se vracet předčasně do práce žena nebo muž z
>rodičovské dovolené – tedy až do tří let věku dítěte –
>je zaměstnavatel povinen jim návrat umožnit, pokud to
>bylo předem dohodnuto. Protože má v tomto případě
>pouze povinnost zařadit je na práci odpovídající jejich
>pracovní smlouvě, neznamená tento návrat pro
>zaměstnavatele zpravidla nic jiného, než že bude muset zvážit,
>zda a na jaké pracovní místo a práci předisponuje tuto
>zaměstnankyni či zaměstnance v rámci jejich pracovní
>smlouvy.Pracovní smlouva, především druh práce, může
>však být změněna jen po dohodě zaměstnavatele se
>zaměstnankyní (zaměstnancem). Bez souhlasu lze převést na
>jinou práci jen za podmínek uvedených v § 37 zákoníku
>práce.Žena nebo muž se však z rodičovské dovolené nemůže
>vrátit na pracoviště dříve, než po uplynutí tří let
>věku dítěte. Výjimka je pouze pro případ, že by předčasný
>návrat se zaměstnavatelem byl dohodnut nebo že by se
>dítě narodilo mrtvé.Autor článku pracuje na
>Ministerstvu práce a sociálních věcí, kde se zabývá pracovním
>právem.
>A potom si vyberte. podle čeho se řídit. Judikát jsem
>nenašla.
Já se v tomto případě řídím selským rozumem. Tatínek si požádal (pokud nepožádal - tedy tzv. konkludentně do 3 let věku), pokud druhá strana nesouhlasí - není co řešit. Myslím, že prostě nelze jednostranně měnit podmínky, které byly stanoveny navíc tím žádajícím a zaměstnavatel musí vyhovět. Ale neměl by být nucen ze sebe dělat kašpara.
Máte pravdu, ale v případech, kdy není judikát, tak si vytisknu vyjádření nějakého remonovaného právníka , dám výtisk pracovníkovi a další výtisk založím to do spisu příslušného pracovníka. Nevím sice, zda aby to u soudu bylo co platné, ale stejně se nějak rozhodnout musíme samy, zaměstnavatel nám v tom taky moc neporadí. Zatím jsem měla štěstí, že to nikdy k soudu nedošlo.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.