Re: krácení dovolené
Jestli počítám dobře, tak odpracoval letos 60 dní + 9 dní dovolené a možná ještě jsou k tomu svátky? V každém případě je to víc jak 60 dní a vzniká mu nárok na 7/12 ročního nároku na dovolenou. Ale zároveň promarodil 59+54=113 dní, za prvních 100 dní krátíte o 1/12, za každých dalších 21 dní další dvanáctinu. Vychází mi tedy nárok na 6/12, tj polovina ročního nároku na dovolenou.
1/ Jééjej. Jak je to možné? Zrovna červenec odpracoval celý....
Předem děkuji za vysvětlení.
2/ Chtěla jsem krátit nárok na dovolenou celkem sečtenými dny nemoci ze mzdového listu. Ale tam je údaj určitě celkem včetně sobot a nedělí. V praxi je potřeba vzít kalendář a odečíst dny nepracovní? Takhle to děláte? Děkuji mnohokrát všem.
>>>Děkuji.
>>Jen bych jeste podotkl, ze pokud koncil k 30.07., tak
>>za cervenec nema narok na dovolenou
>
>1/ Jééjej. Jak je to možné? Zrovna červenec odpracoval
>celý....
>Předem děkuji za vysvětlení.
§ 212
(2) Poměrná část dovolené činí za každý celý kalendářní měsíc nepřetržitého trvání téhož pracovního poměru jednu dvanáctinu dovolené za kalendářní rok.
Opravdu končil PP 30.7.? Odcházel na dohodu? Při výpovědi se končí vždycky posledního.
>
>2/ Chtěla jsem krátit nárok na dovolenou celkem
>sečtenými dny nemoci ze mzdového listu. Ale tam je údaj
>určitě celkem včetně sobot a nedělí. V praxi je potřeba
>vzít kalendář a odečíst dny nepracovní? Takhle to
>děláte? Děkuji mnohokrát všem.
Jj. Je potřeba vzít kalendář a spočítat pracovní dny, které zameškal. Nemoci, ošetřovné, neplacené volno.
1) Ale neměl by celý měsíc zaměstnavatele, pokud nenastoupil 31.7. k jinému. Ale v tomto případě je možné odchýlit se od zákona ve prospěch zaměstnance a dvanáctinu za červenec přiznat.
2) V praxi je potřeba sečíst skutečně neodpracované dny v důsledku nemocí, ošetřování, nepl. volna a rodičovské dovolené a k nim přičíst svátky, které byly v pracovních dnech toho zaměstnance, ale v nichž marodil, měl ošetř., nepl. volno a rodičovskou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.