Re: rodičovská dovolená a nemoc OSVČ
Dobrý den, já bych naopak určitě byla pro placení nemocenské. Pokud neplánujete další dítě, tak alespoň v minimální výši (min. 56 Kč/měs). Pokud další miminko plánujete, plaťte si alespoň cca těch 450 Kč/měs., nevím přesně ty drobné, z toho je mateřská přes 19 tis. Kč (nemocenská přes 15 tis. Kč). Hovořím z vlastní zkušenosti (r.2010). Slýchám od lidí, že jiná komerční pojištění jsou výhodnější, pokud člověk marodí. To je možné. Ale v případě ženy / matky je jednoznačně nemocenská od státu největší jistotou.
Domnívám se, že pokud jste jako OSVČ nemocná, stejně nedostanete nic moc... resp. OSVČ první měsíc nedosatne ani korunu. Následně byste těžko mohla pobírat rodičák, když byste byla marod, takže by asi rodičák musel brát někdo jiný a vy byste marodila... to by bylo komplikované. JK
Dobrý den, já se domnívám, ale fakt jen domnívám, že pokud máte rodičovský příspěvěk tzn. celodenně pečujete o dítě, tak "nemocná" být nemůžete. V ty dny by totiž ten rodičák musel pobírat někdo jiný (manžel apod.) POkud byste byla opravdu vážně nemocná, budete pobírat nemocenskou podle Vámi zaplacených částek, ale nebudete současně brát rodičák. Kde by se to našlo - jedině v Zákoně o nemocenském pojištění, v části pro OSVČ, je zde na portále. Konkrétně nevím, pokud to objevím, ještě napíšu JK
*** Dobrý den, tak já jsem zkoušela lovit na www.mpsv.cz, kde jedinou podmínkou nároku na rodičák je, že nesmíte dát dítě do školky na více než 5 dní v měsíci. Dále jsem lovila v zákoně o nemocenském a tam v §16 je uvedeno, kdy dávka nemocenské nenáleží a je to jedině tehdy, pokud by OSVČ vykonávala svou činnost v době nemoci osobně ....
Tj. já se domnívám, že pokud tedy dítě nedám do školky a nebudu vykonávat samostatně svou činnost, tak bych normálně být nemocná mohla být? Co říkáte ...
Sice jsem se na začátku dotazu ptala jen orientačně, ale nyní, jak do toho zabředávám, je to docela zajímavé téma -))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.