Re: nezaúčtované 2 rok staré doklady
jako nedaňový výdaj ano, ale k čemu to je? na DPH by se muselo dělat dodatečné hlášení a to kvůli pár korunám nestojí za to. Jinak do paušálu se zahrnují pouze pohonné hmoty a parkování, DPH lze samozřejmě uplatnit, pak na DP se odečte od nákladů skutečná hodnota a přičte paušál k nákladům, ostatní - opravy apod. je náklad (pokud není technické zhodnocení)
DPH si můžete uplatnit 3 roky zpětně a v běžném účetním období, není nutné žádné dodatečné přiznání.
O uplatňování DPH z pohonných hmot, které v případě paušálu jsou nedaňové výdaje, já osobně pochybuji a již několikrát tady byla čilá diskuse kvůli tomu. Já bych DPH neuplaťňovala. Jinak opravy a údržbu samozřejmě můžete dávat do daňových výdajů a uplatňovat DPH..
Děkuji oběma, vím, že dříve se muselo dělat dodatečné DAP, ale myslím, že to v roce 2008 nebo 2009 bylo zrušeno - nebyla jsem si úplně jistá, potřebovala jsem ujistit. DPH z PHM si také neuplatňuji, vém, že byly ohledně toho žhavé diskuze...tak jsem to vůbec nechtěla riskovat.
Takže výměnu olejů a filtrů z dvou předešlých let dám do nedaňových výdajů, DPH uplatním a doklad z letošního roku mohu dát celý do daňových výdajů s odpočtem DPH.
Děkuji moc
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.