Re: nemám ZL od zaměstnance
A co děláte s těmi, kteří nemohou dodat potvrzení o zaměstnání jenom proto, že bývalý zaměstnavatel nereaguje a nikdo ho k tomu nedonutí? Trestáte nového zaměstnance za jeho bývalého zaměstnavatele? Ne všichni zaměstnanci nemohou dodat potvrzení svojí vinou, zvlášť v poslední době je jich čím dál víc. Ovšem je zcela na zaměstnavateli koho přijme nebo nepřijme.
Většinou zcela bezpečně poznáte, kdy jde o to, že zaměstnanec měl smůlu a bývalý zaměstnavatel buď není nebo je s ním problém. Takový zaměstnanec totiž dělá vše možné i nemožné , aby tento ZL získal, prosí vás o součinnost atd. Tam se samozřejmě snažíme pomoci, ale pokud jde o zaměstnance, který na to kašle a nevyvíjí žádnou aktivitu - tam prostě skončí. Stejně tak zjišťovat u bývalého zaměstnavatele exekuce je nesmysl, protože jednak nevidím důvod, proč by vám to účetní měla sdělit - dokonce ani nesmí, navíc jak tomu věřit , a pokud se s vámi účetní bývalého zaměstnavatele je ochotna bavit, tak bude ochotna i ten zápočtový list vystavit. Tudíž opět by to byla známka, že zaměstnanec nebude to pravé ořechové, pokud si to nevyřídil sám.
Já asi nikoho nepropustím...
Ono je to spíše na vedení, a ti se těmito záležitostmi nezabývají Nedávno mi zam-tel donesl pracovní smlouvu a to bylo vše - nový zam-ec odjel na prac. cestu do zahraničí a já něvěděla nic, ZP, číslo účtu, nemám to potvrzení...
Už jsem jim dávala do ruky dotazník pro nové zaměstnance, kde jsou i vypsané požadované dokumenty - ale to je jako házet hrách na zeď...
Ale to zná asi spousta z Vás.
Ještě k dotazu, co mám požadovat po zaměstnanci, který má tedy už HPP jinde, u nás pracuje na dobu určitou o svojí dovolené...
tak to si musíte stěžovat svému nadřízenému, aby na vedení firmy řádně vysvětlil, že dotazník, který je vydaný není pro srandu, ale bez jeho vyplnění není možné naplňovat zákony a jsou možné pro firmu určité sankce (např. když nebudete srážet nařízené exekuce) nebo ho nahlásíte na jinou ZP apod.
pokud nedodá potvrz. o zam., tak by měl to do dotazníku uvést (důvod) a také tam buď doplní stávající exekuce nebo to proškrtne a tím, že to podepíše, tak, pokud něco zamlčí, máte argument, že je chyba na straně zam-ce a nikoliv na str. zam-tele
pokud pracuje ještě jinde, tak mu potvrz. o zam. nevydají, ale měl by si určit "hlavního" zam-tele a ten bude sledovat MVZ ZP (příp. dosráží) - to musíte pak spolu komunikovat a také si musí určit, kde bude mít podepsané daň . prohl. a u toho druhého bude daněn dle příjmů a příp. bude muset provést daň. př. na FÚ
také, pokud má jiného zam-tele, musí nahlásit příp. exekuce (budete srážet také)
jinak je dokládání na zam-ci, bývalý zam-tel se s Vámi po telefonu nemusí vůbec bavit, protože Vás nezná (ochrana os. údajů)
A jak postupovat, pokud prostě příbuzná pracuje u firmičky, která má vcelku rozumnou šéfovou, ale trochu hysterku a ta občas trestá odcházející zaměstnance různými úskoky, včetně odkládání vydání / nevydáním zápočťáku, nezaplacením mzdy apod. Záleží strašně moc na její náladě a na tom, jak bojovný či pokorný je to odchod.
Ona vůbec kašle dost na zákony (prostě je ignoruje), dělá si sama mzdy, dovolenou, svátky si platí jak si chce, klidně krátí mzdy, ... Vidí to vždycky tak, že je to spravedlivé, že ten člověk něco nedodal, neudělal atd., že se přeci nebude tak detailně řím zabývat, že zákony mají sloužit...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.