Re: datum doplnění u fa
taky jsem chtěla odpovědět takhle,ale zarazily mě ty zálohové faktury o těch nevím,že by se měly doplňovat
Zahraniční fa
- datum doplnění, kdy faktura přišla
a musí se doplnit věta, zní: Osoba povinná přiznat a zaplatit daň je plátce, který zboží pořizuje podle § 25 zák. č. 235/2004 Sb.
no a pak tam dopočítáte DPH a základ DPH zkontrolovat, jestli je na faktuře vaše DIč jinak doplnit
no a když je na fa datum např. březen - třeba 12.3.2010 - to je datum, které my bereme do účetnictví a souhlasí s datem pořízení zboží, fa nám dojde třeba 3.4. - to je razítko přijaté pošty a mě se po všech firemních popisech dostane na zaúčtování např. 16.5. tak kam ji mám z hlediska samovyměření dát? Myslím si že do dodatečného za duben, kurz pro účely DPH taky duben. Ale nejsem si jistá.
No podle mého laického názoru, samovyměření jste měla přiznat do května, tedy podal bych dodatečné přiznání za květen a tam dal jen odvod DPH. Jestliže na zahraniční faktuře po těch všech vašich kolečcích budou datumy s podpisy všech možných lidí a bude z ní průkazné, že vy jste ji dostala až v srpnu, nejspíš by bylo nejjistější odpočet DPH z této faktury zahrnout až do přiznání za srpen.
Pokud jste třeba menší firma a nepotrpíte si na měsíční účetní závěrky a podobné opičárny, můžete risknout a uplatnit odpočet DPH již za ten květen, ale již to nebude zcela košer. Pominu v tuto chvíli skutečnost, že ty údaje tam měly být doplněny do 15 dnů po obdržení dokladu, s tím již asi nic nenaděláte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.