Re: Věcné břemeno zapsané do kastastru?
Podle mne na katastru ano - je to dost zásadní informace - uvedu příklad: Pokud budu kupovat rodinný domek atp. - tak bych měla vědět - jestli tam nějaké věcné břemeno je - tím spíš - jestli bych domek koupila i s člověkem, který tam může žít ještě např.30 let atp. Od takové koupě bych určitě odstoupila. A podle mne byste si takovou informaci pamatovali.
to si můžete najít na netu, zda na nemovitosti vázne zapsané věc.břemeno, pak by bylo nutno si vyžádat výpis, kde by bylo uvedeno, na základě čeho a v čí prospěch bylo zřízeno, případně Vám a katastru vydají i kopii takového dokumentu. Jinak ohledně VB- § 151n a násl.obč.zák.
Týká se to toho současného domu, kde společně bydlíme.V katastru žádné věcné břemeno k tomuto domu uvedené není. Ale jde mi o to, kdyby on u právníka vytáhl ty dodatky, jestli to nějak to věcné břemeno nahrazuje. Absolutně nehodlám ten dům prodávat, nejradši bych, aby "shořel", protože je s ním a s mým otcem jenom potíž. Ale chtěla jsem vědět, jestli ty dodatky můžou to věcné břemeno nahradit a jak bych se k nim mohla dostat-pochybuju, že mi je otec ukáže. Dík
>>>>>Týká se to toho současného domu, kde společně
>>>bydlíme.V katastru žádné věcné břemeno k tomuto domu
>>>uvedené
>>>není. Ale jde mi o to, kdyby on u právníka vytáhl ty
>>>dodatky, jestli to nějak to věcné břemeno nahrazuje.
>>>Absolutně nehodlám ten dům prodávat, nejradši bych,
>>>aby
>>>"shořel", protože je s ním a s mým otcem jenom potíž.
>>>Ale chtěla jsem vědět, jestli ty dodatky můžou to
>>>věcné
>>>břemeno nahradit a jak bych se k nim mohla
>>>dostat-pochybuju, že mi je otec ukáže. Dík
>>
>>Taky lze darování zrušit, pokud se obdarovaný nechová
>>slušně. Tzn. otec zřejmě může dokázat,že prostředky
>>na
>>nákup domu byly jeho. Tudíž raději se k němu chovejte
>>jako zdárná dcera.
A hlavně, jakmile je nutná nějaká investice, tak barák je můj, on do toho nevrazí ani korunu, je to stejně do budoucna pro nás. Takže já do toho domu vrazila 2x tolik než za kolik ho on koupil. To by se dalo taky nějak dokázat?
>
>Já se jako zdárná dcera chovám, bohužel problém je na
>jeho straně. Ale toto nebylo darování, to byla koupě
>nemovitosti a kupující jsem byla já. To nemá s
>darováním nic spojeného.
Fakt člověk místo aby pokud ví poradil ,je zlý a nechápu co je komu
do moralizování,jak se má kdo chovat k rodině apod.
Myslela jsem že je zde forum kde si odborně lidé radí,otázka zněla jasně a nějaké připomínky jak se chovat je nadbytečné.
Škoda že nevím,poradila bych vám.A stejně tak odborná odpověd by mě též zajímala .Škoda že se zde vždy najde nějaký rejpal.
Ono se těžko radí, když nikdo neví, co ty "dodatky" vlastně jsou. Nejlíp by bylo poptat se přímo na katastru. Pokud jste podepsala nějaké věcné břemeno, jestli je nějaká lhůta pro vložení a pak se to promlčí, nebo jestli to platí i bez vkladu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.