Vlákno názorů k dotazu Nemoc a výpověd od xy5 - Re: nemoc a výpověd ve Vašem příp. bych využila...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 8. 2010 8:47

xy5

Re: nemoc a výpověd
    ve Vašem příp. bych využila § 53 odst. 2 Zákoníku práce a PP tedy skončí dnem, který bude ve výpovědi uvedený (musíte ale tuto skutečnost písemně zam-teli sdělit)
    pokud byste totiž ukončila PP až po uk. nemoci, tak už byste třeba nedostala odstupné, protože už by ve firmě nebyly žádné peníze
    (třeba byste se pak musela o odstupné soudit)
    ale je to na Vás, jaký postup zvolíte
    na ÚP Vás nezaregistrují, pokud budete mít neschopenku
    doporučuji Vám, abyste, pokud budete mít skončený PP a budete nadále nemocná, abyste s potvr. o zam. + kopií zač. PN došla na svoji zdrav. poj. a tam to nahlásila, aby za pár let Vám nepřišel od nich dopis, že máte dluh na pojistném
    po uk. nemoci byste kopii ukončené PN měla také doložit na své ZP
    pokud se pak přihlásíte na ÚP, tak tuto evidenci musíte také na své ZP dokladovat

• 18. 8. 2010 9:48

Kara (neregistrovaný)

ZZ píše, že firma se bude rušit, takže výpovědi nebudou z důvodu nadbytečnosti, ale z důvodu rušení zaměstnavatele. V takovém případě se pracovní poměr neprodlužuje a vždy skončí posledním dnem výpovědní doby.

• 18. 8. 2010 10:06

xy5

ono se také může stát, že se třeba na nemocné, ženy na MD, RD "zapomene" - viz některé dotazy zde
    nebo třeba ani jim výpovědi nedají, třeba se budou nejprve snažit uk. PP dohodou (bez odstupného)
    takže dotyčná by měla být ve střehu, a měla by trvat na uvedení §, dle kterého bude PP končit

• 18. 8. 2010 11:15

ZZ (neregistrovaný)

Děkuji všem prosím o uvedení paragrafu Zákoníku práce , které mohu očekávat, tedy rušení zaměstnavatele, nadbytečnost, dohodu. abych se připravila a k mým zdrav.problémům se nepřidaly ještě ty existenční. Co tedy myslíte, že mám požadovat. dík ZZ

• 18. 8. 2010 11:48

Kara (neregistrovaný)

Pokud by šlo o nadbytečnost podle § 52 písm. c), výpověď byste teď v nemoci dostat nemohla. Ale protože půjde o rušení, mohou Vám dát výpověď podle § 52 písm. a). Výpovědní doba je 2 měsíce a začne běžet od prvního dne měsíce, který následuje po měsíci, ve kterém výpověď převezmete do ruky (např. ji převezmete ještě teď v srpnu, výp. doba začne běžet od 1.9. a pracovní poměr Vám skončí 31.10.). Celou výpovědní dobu pravděpodobně promarodíte. Náleží 3 měsíční odstupné. Pokud ale máte ve smlouvě nebo v kolektivní smlouvě smluvené vyšší odstupné, dostanete vyšší. Pokud byste sepsali dohodu o skončení prac. poměru, pak ten skončí dohodnutým dnem, ale dejte pozor, aby tam byl uveden důvod dohody - rušení zaměstnavatele (kvůli nároku na odstupné). Mohlo by se stát, že kdyby to tam uvedeno nebylo, zaměstnavatel by Vám odstupné nepřiznal, protože jste se přece jen tak dohodli, a Vy byste se pak toho musela domáhat soudně a vše by bylo složitější. Ale pokud se zaměstnavatel nebude snažit o dohodu bez uvedení důvodu,aby se vyhnul odstupnému, tak si myslím, že se o dohodu nebude snažit vůbec, dá Vám jednoduše výpověď, protože Vaše výp. doba stejně uplyne v době nemoci.

• 18. 8. 2010 11:48

xy5

podívejte se do Zák. práce - hlavně §§ 48, 49, 52 a-c, 67, 313
    určitě stav, který nyní asi panuje, konzultujete s kolegy v práci
    pokud by zam-tel nevyplácel mzdu, můžete okamžitě zrušit PP - § 56b)

• 18. 8. 2010 10:05

ZZ (neregistrovaný)

Děkuji za odpověd. neukončí mi ale sociálka PN když už nebudu zaměstnaná?? také nerozumím té zkratce / s potvr. o zam. + kopií zač. PN / to jako zápočtový list?? a co ve vztahu k sociálce? tam se nedávají neschopenky?? dík ZZ

• 18. 8. 2010 10:10

xy5

potvrz. o zaměstnání je nový název pro záp. list
    začátek neschopenky předáte zam-teli a ten by ho měl předat společně s dalším tiskopisem, který musí pro OSSZ vyplnit na příslušnou OSSZ
    zda budete potvrz. o trvání prac. neschopnosti (při dlouhodobější PN) předávat přes zam-tele nebo přímo OSSZ, to záleží na dohodě mezi Vámi a zam-telem
    až ukončíte PN, tak byste tam měla mít potvrzení od zam-tele (v té době už bývalého)

• 18. 8. 2010 11:50

ZZ (neregistrovaný)

>>>>se budu léčit minimálně 1/2 roku. Jsem tedy v
    >>>>pracovní
    >>>>neschopnosti. Dnes jsem se dozvěděla, že
    >>>>zaměstnavatel
    >>>>ruší firmu a dostaneme výpovědi. Pokud bude firma
    >>>>zrušena do 3 měsíců, kdy končí můj pracovní poměr?a
    >>>>jak
    >>>>dál s neschopností? taky kdy mám jít na úřad práce?
    >>>>až
    >>>>po skončení neschopnosti nebo hned?dík ZZ
    >>>
    >>>ve Vašem příp. bych využila § 53 odst. 2 Zákoníku
    >>>práce a PP tedy skončí dnem, který bude ve výpovědi
    >>>uvedený (musíte ale tuto skutečnost písemně zam-teli
    >>>sdělit)
    >>>pokud byste totiž ukončila PP až po uk. nemoci, tak
    >>>už
    >>>byste třeba nedostala odstupné, protože už by ve
    >>>firmě
    >>>nebyly žádné peníze
    >>>(třeba byste se pak musela o odstupné soudit)
    >>>ale je to na Vás, jaký postup zvolíte
    >>>na ÚP Vás nezaregistrují, pokud budete mít
    >>>neschopenku
    >>>doporučuji Vám, abyste, pokud budete mít skončený PP
    >>>a
    >>>budete nadále nemocná, abyste s potvr. o zam. + kopií
    >>>zač. PN došla na svoji zdrav. poj. a tam to
    >>>nahlásila,
    >>>aby za pár let Vám nepřišel od nich dopis, že máte
    >>>dluh na pojistném
    >>>po uk. nemoci byste kopii ukončené PN měla také
    >>>doložit na své ZP
    >>>pokud se pak přihlásíte na ÚP, tak tuto evidenci
    >>>musíte také na své ZP dokladovat
    >>Děkuji za odpověd. neukončí mi ale sociálka PN když
    >>už
    >>nebudu zaměstnaná?? také nerozumím té zkratce / s

>

Děkuji všem prosím o uvedení paragrafu Zákoníku práce , které mohu očekávat, tedy rušení zaměstnavatele, nadbytečnost, dohodu. abych se připravila a k mým zdrav.problémům se nepřidaly ještě ty existenční. Co tedy myslíte, že mám požadovat. dík ZZ

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).