prosím Pájo ještě upřesnění
Prosím ještě, jak to souvisí s §141 odst. 1 OZ.
Je tam odkaz na §121, který řeší právě v odstavci 2 příplatek dobrovolný mimo základní kapitál.
"o rozhodnutích podle § 113, 115, 117 a 121 však musí být pořízen notářský zápis".
V komentáři jsem četla, že se §141 odst. 1 se na dobrovolný příplatek nevztahuje. Můžete mě prosím, ještě jednou poradit?
OT: čím víc čtu OZ, tím méně mu rozumím :-(.
Re: je to v pohodě:-))
Dobrý den Pájo, nedalo mi to a nejen, že jsem se pokusila studovat ty "zatracená" ověřování a notářské zápisy ale nakonec jsem zavolala na notářství, se kterým klient spolupracuje.
Paní notářka mi k tomu vyhledala komentáře a světe div se:
Stejně tak, jak P. Běhounek - daňový poradce - mi poskytla komentář, že o dobrovolném příplatku se nepořizuje notářský zápis ani není nutné ověření.
Takže se nic nestalo, také se pořád učím, teorie je jedna věc a "košatá" praxe úplně něco jiného :-)) .
komentář k příplatku
komentář Pavel Běhounek (Společnost s ručením omezeným):
Důležitou otázkou je forma rozhodnutí, kterým valná hromada vyslovuje souhlas s příplatkem. Podle § 141 odst. 1 OZ totiž v rozhodnutích podle §121 OZ musí být učiněn notářský zápis. Na první pohled by se tedy mohlo zdát, že o souhlasu valné hromady s příplatkem mimo základní kapitál musí být učiněn notářský zápis. Tak tomu však není, ustanovení § 141 odst. 1 OZ je určeno pro případy, kdy společník nesplní svou povinnou příplatkovou povinnost podle §121 odst. 1 a valná hromada potom rozhodne o vyloučení společníka. Tato valná hromada - musí mít formu notářského zápisu.
Re: komentář k příplatku
Pájo, prosím, pokud na něco přijdete, dejte mi prosím vědět.
Řeším to jako záchranou brzdu pro klienta (jediný společník a jednatel), který se neporadil a vložil do firmy spostu peněz v mil ( do banky převodem), půjčkou to zpětně řešit nemohu ( není podepsáno před notářem nebo matrikou - 196a). Průkaz původu peněz bez problému - jsou čisté.
A toto vypadalo jako schůdné řešení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.