Re: exekuce a DPN
no, já když jdu na OSSZ kvůli potvrzení při prac. úrazu, tak po mě chtějí plnou moc od zam-ce, jinak mi to nepotvrdí, s těmi srážkami jsem to ještě nezkoušela (nebylo potřeba), tak nevím, pochybuju, že by mi zam-ec dobrovolně dal plnou moc, abych mu potom strhla víc, ale zase má se srážet ze všech příjmů, takže by to tak podle mě být mělo, asi se tam poptám a uvidím, chtěla jsem jen vědět jestli máte někdo praktickou zkušenost
Mě takhle běžně OSSZ pošle na žádost potvrzení o vyplacené PN emailem nebo poštou na adresu zaměstnavatele. Mělo by se to principielně dělat stejně, ať jde o 1 den nebo 15 dní. Když je nemocný celý měsíc, pošlou nám i tak sdělení, kolik mu srazili, kvůli evidenci zbylého dluhu na exekuci.
myslím si, že zahrnout nemocenskou do výpočtu exekuce je možné pouze v případě, kdy dlouhodobá nemoc končí na začátku měsíce. Nedovedu si představit situaci, kdy nemoc začne v půlce měsíce a v tom měsíci trvá třeba 20 dní (tudíž 6 platí OSSZ) - v takovém případě zaručeně sociálka v době zpracování mezd nemá nemocenskou spočítanou.
Ale hlavně - hlídat dluh je starost exekutora, ne zaměstnavatele. Ten sráží z příjmů, které vyplácí sám a nestará se o ty, které platí někdo jiný! To bychom za chvíli mohli hlídat, jestli někdo v noci nevybaluje jogurty v Tesku a požadovat potvrzení o příjmech...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.