Vlákno názorů k dotazu Přerušení sl.cesty-výpočet strav.od kdy? od v.e.n.d.y. - Re: Přerušení sl.cesty-výpočet strav.od To máte z toho,...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 9. 2010 17:31

v.e.n.d.y.

Re: Přerušení sl.cesty-výpočet strav.od
    To máte z toho, že nepostupujete podle zákoníku práce.
    § 153
    (1) Podmínky, které mohou ovlivnit poskytování a výši cestovních náhrad, zejména dobu a místo nástupu a ukončení cesty, místo plnění pracovních úkolů, způsob dopravy a ubytování, určí předem písemně zaměstnavatel; přitom přihlíží k oprávněným zájmům zaměstnance.
    Takže jste měli PŘEDEM vyplnit Cestovní příkaz a zaměstnanci určit podmínky této cesty. Například, že jeho pracovní cesta začne dnem 16.8. a vše, co bue před tím, není služební cesta, nebo že tedy nastoupí SC 11.8. jízdou do Holandska, ale stravné a ostatní nároky se mu začnou počítat až dnem 16.8. Žádná žádost o přerušení SC neexistuje, protože vše je v kompetenci zaměstnavatele....

• 3. 9. 2010 20:08

Veronika S. (neregistrovaný)

*** děkuji za odpověď. Bohužel jistě to tak máte také a pokud ne tak nezbývá než Vám závidět, ale mě prostě postavili před hotovou věc, a to tak, že uzavírám docházky a nesouhlasí mi nástup na služební cestu a letenka ... nikdo se mě na to předem neptal, jen teď řeším, jak to provést, tak ať máme vše daňově v pořádku.

Prosím tedy o Vaši pomoc, jak to udělat, aby i cesta tam byla daňově uznatelná, takže vyplníme tedy cestovní příkaz (jakože předem -)) a teď otázka, co si vybrat, jak výše píšete a jaké to bude mít důsledky, tj.

1) napsat, že jeho pracovní cesta začíná 16.8. (budou ale v tomto případě náklady na cestu tam 11.8. daňově uznatelné nebo když tvrdím, že vše před 16.8. není sl. cesta, pak si to musí zaplatit sám)?

2) napsat, že SC začíná 11.8. jízdou do Holandska, ale stravné a ostatní má zaměstnanec nárok od 8:00 16.8., počátek školení. Doba mezi 11.8. a 7:59 16.8. je dobou přerušení služební cesty ze strany zaměstnance

Díky za trpělivost, ale vím o tom, že nějaké "přerušení SC" je možné, ale v praxi jsem s tím zatím nesetkala a nerada bych to udělala blbě ...

• 3. 9. 2010 20:49

v.e.n.d.y.

Ale já vím, jak to ve firmě chodí, je na Vás, abyste důrazně protestovala a snažila se prosadit, jak to má správně být. Šéfové netuší, jaké to může mít důsledky. Co kdyby se mu cestou něco stalo? Neměl příkaz ke SC a z Vaší firmy by nemusel dostat ani korunu, naopak, vznikla by Vám škoda a on by měl neoprávněnou jízdu. Dokud se nic nestane, nikdo nic neřeší.
    Předpokládám, že firma bude chtít zaměstnanci proplatit co se dá, vyplňte tedy cesťák podle bodu 2), jízda tam bude daňově uznatelnou a stravné bude až za dny skutečné SC.

• 3. 9. 2010 23:24

VeronikaS (neregistrovaný)

*** ještě jednou díky moc a hezký víkend. Zachránila jste mě -)) VS

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).