Re: Prosím! Jak zaúčtovat prodej fir.voz
v.e.n.d.y. to sice krásně popsala, ale to je případ kdy je auto na 022 a jde se přes oprávky. My máme auto po leasingu zařazené v drobném majetku na 50x a majitelé nechtějí nic dodaňovat ve mzdě. Takže zbytek do 150 000 musím dát na 541 nedaňově?.
Normálně kdyby to bylo v dlouhodobém majetku, tak je to jednoduché.
Nečetla jsem odpověď Vendy, ale trochu logiky. Když to na 022 nemáte, nemáte co doodepisovat na 541. Jinak zaměstnanci coby osobě blízké
musíte ten rozdíl přidanit, jiná situace by byla při prodeji osobě nespřízněné. ALe to dodanění se dá řešit různě, nechte majitele lámat si hlavu.
Jenže majitel si lámat hlavu nechce. To musím já. A mám chuť se na to pěkně vybodnout, jenže to nejde.Takže těch 120 000 dám také do drobného majetku, ale nedaňově 501x / 379 a oproti tomu udělám účetní doklad 379 / 648 a bude to mít v daních zaměstnavatel a ne zaměstnanec. Jiné řešení mě nenapadá.
Re: Tak to je síla!
Ještě mě napadlo, co kdyby se to auto prodalo třeba matce jednatele(zaměstnance) a ta by to potom prodala synovi ( jednateli).
To bych pak ke mzdě nedanila nic, protože ona není zaměstnanec, ale rozdíl mezi odhadní a prodejní cenou by byl nedaňovým nákladem pro firmu. Je to tak?
To je právě ten problém. R. a jednatel to chce zdanit pouze za 30000,- Kč. A to neprojde. Ani přes jinou osobu. Rozdíl je příliš velký, pokud nebude rozdíl mezi prodejní a cenou obvyklou na trhu uspokojivě doložen, finanční úřad to dodaní. I když to nebudou spojené osoby.
Navíc pokud se prodá nejprve "někomu" mimo příbuzenstvo a pak znovu jednateli, platí 1 roční časový test pro zdanění příjmů z prodeje auta fyzická osoba fyzické os.
A pro R. pokud účtujete logikou, kterou jsem četla v předchozích příspěvcích, pak lituji firmy, kterým účtujete.
Přece nemůžete snížit účetní hodspodářský výsledek o rozdíl mezi cenou prodejní a odhadem (120000 Kč). To nemyslíte vážně, vždyť už jste to v nákladech měli. Odhad je tam pro (výnos) prodej spojené osobě :-(
O rozdílu mezi odhadní a prodejní cenou opravdu nemůžete účtovat. Jelikož prodáváte značně pod cenou, tak rozdíl do obvyklé ceny mezi spřízněnými osobami zahrnete až do přiznání k DPPO na řádek č. 20 (tím si zvýšíte výsledek hospodaření).
Zároveň souhlasím s tím, že je to pro kupujícího (v tomto postavení k firmě) nepeněžní příjem a musí ten rozdíl přidanit ve mzdě a odvést SP a ZP. Pokud pan majitel trvá na tom, že nic takového nechce, sepište, jak by to mělo být a nechte si od něj podepsat, že to chce jinak. Až totiž přijde kontrola a všimne si toho, určitě bude z té záležitosti postih. A koho pak bude pan majitel vinit? Samozřejmě účetní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.