Re: Měsíční závěrky - přibližně
Záleží, čím se zabýváte a jak "přesně" by jste si to představovali. My měsíčně zpracováváme rozpracovanou výrobu, uzavírají se sklady (rozúčtování mezi 112 nebo 132 a 501 nebo 504), rozpočítávájí se pořizovací náklady na zboží (materiál - účty111 nebo 131), zaúčtování účetních odpisů.
Třeba pro tohle nemáte náplň, pak stačí po uzavření DPH a zaúčtování mezd vytisknout výsledovku.
Jsme montážní firma, máme sklady materiálu a auta na úvěr. Nevím, co ještě by bylo důležité. V DPH jsou faktury vydané, přijaté, pokladna. Dále udělat tedy sklady a odpisy účetní. Potom by to mohlo stačit? Šéf chce jen přibližnou sumu, kolik by mohl platit.. Ale jak říkám, nikdy jsem to nedělala, takže jsem jak Alenka v říši divů. Ani odpisy jsem nedělala jen na škole a to je pár let. :-)
Leasingy by jste taky měla mít proúčtované měsíčně. Záleží, v jakých číslech se pohybujete. JEstli máte velký pohyb materiálu, dělala bych to. Můžou to být významné částky (velká objednávka, spotřebovává se postupně...).
Jinak si zkuste vzít loňskou závěrku roční, třeba Vám to pomůže v orientaci.
Máme vypracovaný seznam účetních operací, které se zpracovávájí měsíčně, které čtvrtletně, které ročně a máme i takové, které se zpracovávájí nepravidelně, ale minimálně k 30.6. a 31.12. Dále pak máme stanovené termíny měsíčních účetních závěrek a z toho vyplývá i povinnost odevzdávat podklady pro zaúčtování včas na účtárnu.
příklady:
měsíčně: cestovní příkazy, spotřebu PHM a případné výkazy pro zůčtovní spotřeby PHM pro soukr. účely, zúčtování soukr. tel. hovorů, účetní odpisy, mzdy, fakturace výnosová dle smluv případně přefakturace vztahující se k danému měsíci
čtvrtletně: silniční daň, poplatky za rozhlas a TV, pojistné
a pod.
Daň ovlivňují i daňové odpisy, které se vypočítavají (neúčtují) ročně. Respektive porovnáním účetních a daňových odpisů ovlivňujete základ daně. Je ale spousta dalších položek, které mohou základ daně zvyšovat či snižovat.
Měsíční zjišťování hospodářského výsledku má především informovat o hospodaření podniku, stavu aktiv a pasiv. Výši daně bych spíše řadila do plánovyných finančních toků v období její splatnosti. V žádném případě bych ji nepodceňovala, ale počítat- odhadovat ji každý měsíc?
U malých firem, které zpracovávám, jsme s klientem domluveni, že zhruba k 31.1. následujícího roku mu sdělím na základě předložených dokladů VH, základ daně a výši daně. On se hluboce zamyslí a asi tak 25.3. mi donese spoustu dalších hroooooozně důležitých dokladů k zaúčtování ..... naoplátku já mu odpovím, že tyto doklady snížily jeho daň o tak nepatrnou výši, že nestálo za námahu je téměř tři měsíce hledat.
Střední či účetně fungující firmě by mohl stačit předběžné stanovení daně v průběhu začátku února. Často má daň z větší části pokrytou zálohově a i doba do dne splatnosti daně dostatečná.
Já klientům dávám srovnání stejného období loňského roku a letošního roku. Z toho je (i bez zohlednění např. daňových odpisů) patrné, jestli se pohybují na stejné úrovni a na daň budou stačit zálohy, nebo kolísají.
Pokud je zřejmý velký rozdíl v daňových odpisech jednotlivých let, uvádím to také.
MOžná by to jednateli taky stačilo.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.