Re: Jak rozvázat PP - neoml.absence
Děkuji, zařídím to. V případě, že nemoc bude pokračovat, evidovat ho tedy budeme i nadále jako práce neschopného. Jak ho ale propustit? V případě, že o něm ani ošetř. lékař nebude vědět, napíšeme mu neomluvenou absenci a rozvážeme s ním okamžitě PP pro porušení prac. kázně. Je třeba napsat zam-ci nějaká upozornění? Někde jsem se dočetla, že ji musí porušit 3x. Anka
Zavolejte na příslušnou OSSZ, která vyplácí nemocenské dávky dotyčného pracovníka a ověřte si, zda DPN stále trvá.
"Lístek na peníze" vám nosit nemusí - může si ho předávat na OSSZ sám, nicméně je zvykem, že zaměstnanci tento doklad obvykle nosí zaměstnavateli, aby tímto prokázali svou omluvenou nepřítomnost.
Píšete, že o něm 5 měsíců nic nevíte - zaměstnanec s Vámi nekomunikuje? Kontaktovali jste ho? Je vůbec ještě na živu ... ?
prosímVás, podle Vašich vyjádření Vám vřele doporučuji se držet účtařiny a neplést se do personalistiky, chcete jednou výpověď, pak okamžitě rozvázat PP, pracovní kázeň, vždyť to takhle nejde dělat, zavařříte firmě další problém. Ať to řeší šéf, jak s ním rozhodne ukončit PP e ne účetní, navíc externí, která má pouze zprostředkované informace a znalosti ZP XYZ.
No, ukončení pracovního poměru je sice věcí šéfa, ale účetní musí vědět co a jak účtovat.Jestli se prokáže, že už má dávno ukončenou neschopnost a účetní vykazuje nemoc, tak od doby ukončení nemoci do doby skončení PP bude naskakovat zdravotní pojištění, které které musí někdo zaúčtovat a také zaplatit.
Externí účetní zpracuje to, co jí dodá objednavatel jejich služeb. Takže vedení rozhodne o ukončení PP a dá účetní podklady pro zpracování po účetní stránce, ale v žádném případě nemůže externí účetní sama o sobě někam volat, něco projednávat s doktory a já nevím, co ještě, navíc, když o tom nic neví. Chtěl bych vidět doktora, který by někomu, kdo se představí jako externí účetní firmy AB sděloval nějaké údaje o nemocnosti zaměstnanců té firmy. POkud při své práci zjistí něco v případném rozporu s předpisy nebo pravidly, tak může maximálně vedení firmy upozornit, případně poradit, co s tím, pokud na to má znalosti a vědomosti, o čemž v tomto případě silně pochybuji.
I když je jenom externí, tak má kontakty na OSSZ, kam zasílá podklady k nemocenským dávkám a pod., tak dotaz směřovaný k tomuto zaměstnanci by byl jedině oprávněný. Ale holt to finguje všude jinak, a opravovat a zpětně dopočítávat pojištění, krátit případnou dovolenou a všechny věci s tím spojené, je horší, než se začít včas pídit.
Děkuji Vám všem za snahu to tu rozpitvat. Ať v dobrém, nebo ve zlém. Nejhorší na tom je to, že jsem se pouze dotazovala na to, jak ukončit PP :-( . Ostatní okolnosti týkající se absence zaměstnance laskavě ponechte na majiteli firmy. Díky Anka
Ať v dobrém či ve zlém, měli jsme snahu Vám něco vysvětlit, laskavě se toho příště vyvarujeme. Způsoby ukončení najdete v takové silnější knize, která má nadpis Záíkoník práce, a je to zák. č. 262/2006 Sb. ve znění pozdějších předpisů. Když si ji pořídíte a prostudujete, tak Vám to rozhodně pomůže si osvojit odbornou terminologii pracovního práva a bude se Vám i jako externí účetní lépe komunikovat s obchodními partnery. Třeba jim budete po nějaké době moci i začít radit.
Zkušenosti, nebo zkušennosti... Asi jsem zrovínka na tohle chyběla ve škole. A už mi dejte pokoj... každý se orientuje v jiném oboru a já, bohužel, v tomhle zas tak kovaná nejsem. A jestli Vás mohu poprosit, příště, až se na něco budu dotazovat pod touto značkou, nereagujte. Docela mi lezete na nervy.
>
>>Zkušenosti, nebo zkušennosti... Asi jsem zrovínka na
>>tohle chyběla ve škole. A už mi dejte pokoj...
>>každý
>>se orientuje v jiném oboru a já, bohužel, v tomhle
>>zas
>>tak kovaná nejsem. A jestli Vás mohu poprosit,
>>příště,
>>až se na něco budu dotazovat pod touto značkou,
>>nereagujte. Docela mi lezete na nervy.
>Neříkejte, a proč? Jeden se snaží poradit nebo
>pomoci,alespoň upozorněním a Vy hned takhle? Už to tedy
>raději vypnu a skončím. Hezký podvečer.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.