Re: zástup za rodičovskou
Už jsem zde v historii několikrát psala, že lze. Zástup za někoho jiného má v zákoníku práce specifickou úpravu a do celkové doby určité 2 let se nezapočítává. Takže můžete mít zaměstnankyni na dobu určitou 2 roky, potom dohodou o změně sjednaných podmínek pracovní smlouvy ji můžete převést na jiné místo, kde uvedete, že se jedná o zástup za MD, RD konkrétní pracovnice nebo jak potřebujete. Ukočením MD nebo RD pracovní poměr zastupující pracovnice končí, bez ohledu na to, jak dlouho trval.
Pokud je v pracovní smlouvě nebo následné dohodě uveden zástup za paní xy po dobu MD nebo RD - tak je to naprosto v pořádku. Nemohli byste mít jen např. PP na dobu určitou na 2 roky, potom převedení na jiné místo bez bližšího určení, že jde o zástup za někoho. To by bylo špatně.
Ještě mě napadá, klidně může být také varianta, že máte zástup za MD,RD, ten skončí, uvolní se jiné místo zase zástup za MD, RD - to lze také bez ohledu na dobu určitou v trvání 2 let.
Nelze pouze varianta, jak jsem popsala výše - doba určitá 2 roky a další doba určitá bez toho aby to byl zástup za někoho. Nebo samozřejmě opačně, napřed zástup za někoho, potom doba určitá na 2 roky.
Omlouvám se ,ale teď jsem v tom úplně ztracená. Paní má smlouvu na 2 roky,teď k 30.9.2010 končí.Před 1/2rokem byla převedena na práci,kterou dělal někdo jiný a před ním ta paní co je RD. A o to mi jde. Můžu té zaměstnankyni co jí končí smlouva na 2 roky,prodloužit smlouvu do doby návratu paní z RD na její místo.Ještě jednou se omlouvám,ale tatínek zaměstnankyně s končící smlouvou je právník,tak chci.aby to bylo 100%.
Takže jestli jsem dobře pochopila - vzali jste paní na dobu určitou do 30.9.2010, původně na pozici "A", po roce a půl jste dohodou převedli na pozici "B", ale bez toho, že by pozice "B" byla označena jako zástup za paní xy po dobu RD. Takže dejte opět dohodu o změně sjednaných podmínek pracovní smlouvy, kde uvedete, že paní XX se dnem .... mění podmínky pracovní smlouvy takto:
paní XX se zařazuje na funkci (účetní ...) , a to na dobu trvání RD (nebo třeba i neplaceného volna do 4 let věku dítěte původní paní) paní xy.
Jakmile paní xy nastoupí do práce, tím dnem automaticky končí pracovní poměr zastupující zaměstnankyně.
Druhá varianta je, že stávající pracovní poměr (na ty 2 roky) necháte vypršet a od 1.10.2010 uzavřete nový pracovní poměr, ve kterém bude uvedeno, že se uzavírá na dobu trvání RD (nepl.volna, MD) paní xy. A zase nástupem paní xy do práce , pracovní poměr zastupující zaměstnankyni automaticky končí, ledaže by měl zaměstnavatel jiné místo (zase i třeba zástup) nebo nikoliv již zástup, potom už ale na dobu neurčitou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.