Vlákno názorů k dotazu Pracovní úraz a neschopenka od J. - Re: Pracovní úraz a neschopenka Myslím,že vadí jak jinak...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 9. 2010 10:16

J. (neregistrovaný)

Re: Pracovní úraz a neschopenka
    Myslím,že vadí jak jinak budou vědět,že se jedná o pracovní úraz?
    Pohotovosti lékař by se měl zeptat jak se to stalo a z výpovědi Vaši paní to mělo být jassné ..měl by být sepsát ihned po úraze na pracovišti záznam o úraze a tak požádejte o kopii a s ním dojděte na traumacentrum pak by to myslím nwměl být problém

• 15. 9. 2010 10:37

Martin K (neregistrovaný)

Ten doktor na traumacentru naprosto nekomunikoval, v podstatě nic neřekl, ani k léčbě, "všechno máte v papíru". Já jsem mu to v první návštěvě řekl, ale po RTG už mne v podstatě vyhodil a nenapsal to tam, navíc zkreslil úrazový děj (stůl-stolek - šlo o rozkládací stůl, z něhož věšeli s kolegyní vlajky EU :-) ) akorát manželka netušila, že je rozkládací (IKEA) a překlopil se s ní.

Potíž je, že na detašovaném pracoviši byla manželka jedna ze zaměstnankyň, bez přítomnosti nadřízeného. Ten pracuje jinde a tak jenom nařídil kolegyni, že má s ní sepsat papír o úrazu a až tam někdy v týdnu zajde, že to podepíše. Takže papír o úrazu bude nejdřív do týdne, zatímco PN musí být dneska. Údajně se tam ten z půlky vyplněný papír válí na stole šéfa. Manželku ani neodvezli, ani jí nezavolali doktora, musela čekat, až jsem se vrátil ze služebky a večer jí odvezl...

• 15. 9. 2010 10:43

xy5

o tom, zda se jedná nebo nejedná o PÚ nerozhoduje lékař ani zam-ec, ale zam-tel
    takže manželka měla nahlásit v práci, že se jí stal PÚ a měl být sepsán záznam o PÚ
    má na to svědka, který v práci viděl, jak se jí to stalo?

• 15. 9. 2010 11:00

vrátil ze služebky a večer jí odvezl...
    >
    >o tom, zda se jedná nebo nejedná o PÚ nerozhoduje
    >lékař ani zam-ec, ale zam-tel
    >takže manželka měla nahlásit v práci, že se jí stal PÚ
    >a měl být sepsán záznam o PÚ
    >má na to svědka, který v práci viděl, jak se jí to
    >stalo?

Má a protokol s ní z půlky (bez podposu šéfa, na jeho pokyn) psala kolegyně, která u toho byla a div že nespadla s ní - věšely ty emblémy spolu.

Otázka je, zda se z toho zaměstnavatel nevykroutí tím, že si měly přinést štafle (ani neví, zda tam jsou). Malá firmička, financovaná z grantů. Přišly jim ty emblémy EU poštou, někdo je minule ukradl, a oni mají předepsáno projektem, že musí být v čele učebny, tak je tam šly pověsit, než to zase někdo ukradne. Výzdobu učebny nemá nikdo v popisu práce, ale ona je koordinátorka porojektu a za celý projekt, včetně výzdoby odpovídá... Podřízené má akorát lektory. BOZP asi měla, ale že by tam bylo řečeno: nelezte na stůl, to nebylo.

• 15. 9. 2010 12:04

J. (neregistrovaný)

My jsme měli pár pracovních úrazů a vždy se lékař ptal kdy a jak se to zaměstnanci stalo a ve zprávě to napsal .Když si na rovné podlaze zaměstnanec zvrkne nohu a je to v kanceláři,či na chodbě
    kde se žádná bezp.-práce neporušila bere se to jako pracovní uraz neboť to bylo při výkonu práce v době pracovní doby,můžete mě odkázat na paragraf,kde se píše,že o jaký se jedná úraz určuje zaměstnavatel??

• 15. 9. 2010 14:53

I. (neregistrovaný)

Já vím od našeho bezp. technika, že pracovní úraz je za tento považován po 3 dnech pracovní neschopnosti.
    I.

• 16. 9. 2010 13:25

Anna (neregistrovaný)

No, s těmi třemi dny to není pravda.
    To, že je na zaměstnavateli a ne na lékaři, zda úraz uzná za pracovní pravda je. Zaměstnanec ale může nesouhlasit, spory by řešil soud.
    Ale řešit co by, kdyby... bych asi nechala až když by zaměstnavatel nechtěl uznat úraz za pracovní. Ale proč by to dělal? Odškodnění stejně platí pojišťovna.
    Doporučuji prostudovat § 272 až 274 a také přechodná ustanovení - §364 a násl. Zákoníku práce.

• 16. 9. 2010 13:32

Díky za reakce, včera jsem oběhl obvoďáka, který odmítl uvést PÚ, zpět na traumacentrum, pan doktor napsal dvě slova "V PRÁCI", pak byl obvoďák spokojen, odtud pro léky, pro berle, domů a konečně do práce.

Docela by mne zajímalo, nemít volnou práci, zda by mi třeba cestu s papíry k obvoďačce (manželka nebyla potřeba), pro léky proti bolesti a pro berle uznali za "doprovod", nebo OČR?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).