Re: to je vtip?
Jestliže ve firmě "zveřejní" účetní popř. mzdová účetní jakýkoliv údaj týkající se mezd , tak je to nejméně na vyhazov tedy té účetní.
A pokud pak někdo z postižených si to nenechá pro sebe, můžete účtařskou profesi zabalit.
Dodržování mlčenlivosti vám asi nic neříká :-(
já bych tazatelku až tak nezatracovala ..., četla jsem v poradenství článek, snad to byl JUDr. Jakubka, to ale naprosto přesně nevím, kde se právě dotazovali na obdobné a odpověď zněla, že výše mzdy není citlivým údajem a vyvěsit na nástěnku v té firmě bylo možno. Připojuji ale, že neznám přesnou formulaci dotazu a odpovědi, jen jsem si vzpomněla, zkusím popátrat, o čem dotaz byl.
přesně nevíte, kde to bylo ale hlavně, že si přiložíte polínko, za zveřejnění těchto údajů bych dotyčného hnal s.. .m krokem. Názor Jakubky není naprosto žádným oficiálním výkladem, podle mne je to kravina non plus ultra. Co je komu po tom,.A koho Vy zatracujete nebo ne, to je Vaše věc.
Je mi líto, pájo, ale já to nevnímám jako přiložení polínka :) nikomu nic nevnucuji. Ani výklad MPSV není výkladem, dle kterého se musí z-tel nutně řídit, to víte stejně dobře jako já, v konečné "fázi" rozhodují soudy, já jsem jen zmínila, že jsem na toto téma četla velmi podobný článek, čili i jiný názor. A nepřijde mi, že bych za to měla stát na pranýři ... Spíš jsem čekala, že někdo ten článek také četl a mohl by to objasnit.
A sakra, koukám, že jsem napsala výše mzdy - tak to ne, výše mzdy konkrétních zaměstnanců je osobním údajem , který podléhá zák. o ochraně osobních údajů, to ano, ale ten článek byl myslím o výši prémií, ne o výši mzdy, to jsem se ošklivě sekla. Prémie by bylo možné zveřejnit nebo ne ..?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.