Re: zálohová nebo srážková daň?
Možná byste mohla mrknout zde do historie, kdy se jedná o zálohovou a kdy o srážkovou daň. Ale shrnu Vám to.
Když má podepsané Prohlášení, daň je vždy zálohová. Ale Prohlášení může mít podepsané POUZE u jednoho zaměstnavatele.
Při nepodepsaném Prohlášení se dělí, při výdělku do 5000/měsíčně je daň srážková - konečná, nikde už se nezúčtovává. Nad 5000 je zálohová.
Domnívám se že naši zákonodárci na tento pozůstatek z dob kdy byla u záloh. daně progresivní sazba, úmyslně pozapoměli. Lidé kteří mají více malých úvazků u několika zaměstnavatelů jsou tímto systémem znevýhodněni. Ať se Váš manžel domluví se zaměstnavateli, aby mu vypláceli jednou za 2 měsíce 6000 Kč.
Ne, nebude. Jen je nutno dodržet 150 hod. za kalendářní rok. Jestli bude dohoda vyplácena každý měsíc nebo za delší čas. období je úplně jedno. Nepochopila jsem jak sepisujete dohodu každý měsíc. Tím myslíte smlouvu nebo výplatu? Smlouva stačí na rok.
Toto je špatně :ano, měla by být srážková
při zdaňování jakékoliv mzdy nebo odměny není vůbec důležité o co se jedná, jestli je to PP, DPČ nebo DPP, ale jediné podstatné je to, jestli je a nebo není podepsané prohlášení. Jedině prohlášení rozhodne o druhu a způsobu zdanění.
ano,souhlasím, při podepsaném prohlášení je daň VŽDY zálohová, při nepodepsaném - do 5000,- srážková, nad 5000,- zálohová.
Prohlášení je možné podepsat VŽDY (pouze u jednooho zaměstnavatele v měsíci) - tedy u HPP, DPČ i DPP.
Z DPP se neodvádí SP ani ZP, z DPČ ano
pak to ale bude muset požádat (minimálně) o převod ze srážkové na zálohovou na FÚ, změnit všechny sumarizace, opravit celý rok, který už bude pravděpodobně zaúčtovaný, pak taky upravit mzdy a doplatit nebo strhnout zaměstnanci výplatu (to je fakt fuj) a to jsem určitě něco zapomněla.
jste moje dobrá víla, moc děkuji
???takže se vychází z toho, že při zpracování předchozích mezd prohlášení podepsané nebylo, nic se nemění, jen se mu po podepsání daň zúčtuje. to vše se obstará jen na formuláři a při ročním zúčtování. nebude se ve mzdách nic předělávat. do kdy ale musí požádat, mělo by to být v průběhu roku nebo může přijít i po novém roku a podepsat zpětně.
pro mě jsou to opravdu cenné informace a moc za ně děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.