Re: Nárok na dovolenou při nemoci
no to právě záleží na tom jestli nastoupí nebo ne, a také jestli do toho 27.5. nebyla nemocná, neměla neplacené volno nebo očr, pokud až do nástupu na dpn pracovala a do konce roku nebude, tak budete krátit dovolenou za neodpracované dny a to za prvních 100 dnů o 1/12 a za každých dalších 21 dnů také o 1/12 z celkového ročního nároku, od 27.5. mi to vychází krácení o 3/12, když nastoupí dříve tak to pravděpodobně vyjde jinak, záleží na tom dni nástupu po dpn
kdysi jsem to řešila, psala jsem si do poradny finance.cz, toto mi odpověděli
Nemoc zaměstnanci trvá i ve svátek a i za tento den mu v případě nemoci náleží náhrada mzdy nebo nemocenské. Není to přece tak, že by se nemoc "nějak přerušila", za den svátku by se zaměstnanci vyplati průměrný výdělek jako kdyby nemocný nebyl a pak by zase pokračovala nemoc. Nemoc ve svátek stále trvá a tento den svátku se počítá jako neodpracovaný!
Souhlasím. A co takhle staré dobré NV " jako výkon práce se pro
účely dovolené se posuzuje doba,kdy zam.nepracuje proto,že je svátek,za který mu náleží náhrada mzdy ..."
Takže nejen při výpočtu nároku, ale i při krácení se k svátku přihlíží. Dnes, kdy NV již bylo novelizací zrušeno,vypadá,že je to orázka výkladu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.