Re: náhrada za N1
Nelze.
ZP - § 157 odst. 4 se týká pouze zaměstnanců.
ZDP - § 24 odst. 2 písm. k) bod 3) - na dopravu vlastním silničním motorovým vozidlem nezahrnutým do OM poplatníka pouze ve výši sazby základní náhrady (základní náhrady jsou definovány v § 157 odst. 4 ZP a stanovené v závislosti na vývoji cen prováděcím právním předpisem vydaným podle § 189 ZP).
V §24 jsem vyčetla že: maximálně do výše sazby zákl. náhrady vymezené pro zaměstnance v §6(7)a).. Podle mně zaměstnanec má nárok na dvojnásobek a ten není považován za zdanitelný příjem, měla jsem za to, že se tím říká, že OSVČ má stejný nárok jako zaměstnanec.
Právě že dočetla a tím, že je tam ten odkaz na §6 (7) a) mám za to, že se tato sazba pro OSOBNÍ vozidla zdvojnásobuje. Kdyby tam nebyl měla bych za to, že mám nárok pouze na 3,90+ PHM.
Protože právě §6 (7) a) říká co není předmětem daně u zaměstnanců a tady tedy předmětem daně není dvojnásobek. Už to čtu asi po dvacáte a stále tam nevidím ten zákaz tuto částku pro OSVČ znásobit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.