Re: dobropis nebo vrubopis?
§ 43 odst. 3: Daňovým vrubopisem je daňový doklad, kterým se opravuje výše daně při opravě podle § 42 odst. 2.
§ 42 odst. 2: Plátce je povinen opravit výši daně PŘI ZVÝŠENÍ ZÁKLADU daně, ke kterému dojde po datu uskutečnění zdanitelného plnění.
Tedy, pokud dojde k opravě daně na základě ZVÝŠENÍ ZÁKLADU daně = postup dle § 42 odst. 2, pak dle § 43 odst. 3 vystavujete vrubopis.
§ 42 odst. 2 neříká "zvýšení daně", ale "oprava výše daně při zvýšení ZD".
Odpovídala jsem na "dodavatel mi poslal opravenou fa z 3/2010, kde zvýšil základ daně a snížil DPH, prostě špatně spočítal". Dále uvádíte vysvětlení, kdy podle vás má být dobropis a kdy vrubopis, ale tento další text jsem jen "proletěla".
Na výše uvedený dotaz jsem odpověděla, že při zvýšení ZD bude vystaven vrubopis. V další reakci jsem se držela dotazu, že ZD se zvyšuje a nevzala jsem vůbec v úvahu vámi uváděná čísla.
Když jsem si nyní váš dotaz přečetla celý, pak je nutno říci, že ZDPH takový problém neřeší. Tady došlo k pochybení při výpočtu ZD a DPH a dodavatel by, podle mého, měl vystavit opravný doklad a podat dodatečné DaP k DPH. Při vystavení opravného DD co se náležitostí týká bych postupovala podle § 50 ZDPH. Za zd. plnění ale nelze považovat den, kdy byl opravný DD vystaven, jelikož není naplněna dikce § 49. Vy si pak rozdíl uplatníte po obdržení opravného DD.
Omlovám se za zavádějící odpověď. Prostě musím číst pozorně až do konce dotazu. Přeji hezký den.
Při vystavení opravného DD co se náležitostí týká
>bych postupovala podle § 50 ZDPH. Za zd. plnění ale
>nelze považovat den, kdy byl opravný DD vystaven,
>jelikož není naplněna dikce § 49.
Já mám zákon o DPH, kde je §49 a §50 zrušen,
to jenom poznámka-bohužel jsem po dovolené a čas mě tlačí, jen jsem tu něco hledal...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.