Re: Živnostník doma do nákladů (účto)
Nelze paušálně říct, kolik procent můžete dát do daňových nákladů. Někdo používá Internet pouze pro podnikání, jiný zase jen z 10% a z 90% soukromně. A elektřina, pokud ji odebírá podnikatel, je (nebo ještě do nedávna byla) dražší než elektřina pro občany. Stejně by musela náklady na elektřinu krátit, např. podle plochy užívané k podnikání. A pak byste se zase dostali k tomu, že užíváte prostory určené k bydlení k podnikání - nedodržení stavebního zákona a vyšší daň z nemovitostí.
Vymalování pracovny bych také do nákladů nedoporučila, je to soukromý náklad. Musela by podnikatelka byt dát do podnikání.
Vůbec co se týká výdajů za opravy, údržbu či technické zhodnocení soukromého (osobního) majetku sloužícího k podnikání, není je možné uznat. Jde to jedině v případě, že tento majetek poplatník (vlastník) zařadí do svého obchodního majetku
Většina živnostníků povinně zapsaných v OR toto neřeší. Kvůli zápisu vedou účetnictví, ALE pro potřeby daní + pojištění evidují příjmy a výdaje uplatňují procentem.
Oj, mnohokrát děkuji, že jste mě vyvedla z omylu. Takže elektřinu raději necháme být...
Ale myslím, že 1/2 intenetu se dává do nákladů zcela běžně (dříve jsem byl OSVČ a sám jsem ho do výdajů dával, na FÚ mi to schválili), stejně jako např. psací stůl, tiskárna apod. - máme v bytě přímo pracovnu, kde manželka podniká (je překladatelka).
A ohledně poslední rady - radíte paralelně vést účetnictví + daňovou evidenci?
Internet - 1/2 plateb do daňových nákladů (výdajů) je určitě průchozí.
Sama jsem si před lety vedla dva roky účetnictví. Vyblbla jsem se s paragony, s podrobnou evidencí tel.hovorů (a to byl tehdy hovor ještě za kačku), s dokonale zdokladovanou knihou jízd. Náklady o pár kaček překročily 25% příjmů. Další roky jsem už uplatňovala výdeje procentem 25% (později vyšší). Vynaložená práce s vedením účetnictví a hlavně obava, aby mi případná kontrola uznala všechny náklady - proto jsem tehdy přešla z účetnictví na výdaje %. Dodnes nelituji.
Část autorů tohoto fóra je názoru, že lze souběžně vést účetnictví a současně uplatňovat výdaje procentem. Další část zase, že toto nelze. Přikláním se k názoru, že lze vést účetnictví a pro potřeby daní vést evidenci příjmů a výdaje uplatňovat procentem.
Překročí skutečné podnikatelské náklady Vaší paní 40% příjmů?
Software se v účetnictví podle §32a, odst.4, rovnoměrně odepisuje 36 měsíců. Takže při nákupu SW v říjnu 2010 dostanete do daňových nákladů při vedení účetnictví jen 2/36 z celkových nákladů (tj. cca 8.300 Kč). Odepisovat se začíná od měsíce, následujícího po datu uvedení do provozu.
Pokud bude fakturovat služby mimo území ČR, doporučuji prostudovat také zákon o DPH. Aby se nechtěně nestala plátcem DPH.
Můžete to prosím upřesnit? Nám na živnostenském úřadu dali důrazný pokyn, že do 90 dnů musíme na obchodní rejstřík a zapsat se.
Po pravdě z toho nejsme nadšení, protože ze zápisu do OR vyplývá povinnost vést účetnictví a řada jiných povinností, přestože na letošek plánujeme příjem jen asi 200.000 Kč...
Samozřejmě že bych raději manželku do OR nezapisoval a vedli jen daňovou evidenci...
Zahraniční osobou se pro účely tohoto zákona rozumí fyzická osoba s bydlištěm nebo právnická osoba se sídlem mimo území České republiky.
zahraniční osoubou která se musí zapsat do or není :
státní příslušník členského státu Evropské unie, jiného státu tvořícího Evropský hospodářský prostor nebo Švýcarské konfederace,
rodinný příslušník takové osoby, která má v České republice právo pobytu,
státním příslušník třetího státu, kterému bylo v členském státě Evropské unie přiznáno právní postavení dlouhodobě pobývajícího rezidenta,
rodinný příslušník této osoby, kterému bylo v České republice vydáno povolení k dlouhodobému pobytu
takže záleží z kterého státu je manželka a jestli tu má bydliště. dále se povinnost netýká lidí s udělením azylu apod.....
zkuste kouknout třeba sem.
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:pBRBZ7ni93kJ:www.hradeckralove.org/urad/zfo+zahrani%C4%8Dn%C3%AD+osoba+azyl&cd=1&hl=cs&ct=clnk&gl=cz
už jen kvůli sw je pro vás výhodnější nebýt v or a nevést účto, protože ho můžete dát celý do výdajů.
>>>
>>>Většina živnostníků povinně zapsaných v OR toto
>>>neřeší. Kvůli zápisu vedou účetnictví, ALE pro
>>>potřeby
>>>daní pojištění evidují příjmy a výdaje uplatňují
>>>procentem.
>>
>>
>>Oj, mnohokrát děkuji, že jste mě vyvedla z omylu.
>>Takže elektřinu raději necháme být...
>>
>>Ale myslím, že 1/2 intenetu se dává do nákladů zcela
>>běžně (dříve jsem byl OSVČ a sám jsem ho do výdajů
>>dával, na FÚ mi to schválili), stejně jako např.
>>psací
>>stůl, tiskárna apod. - máme v bytě přímo pracovnu,
>>kde
>>manželka podniká (je překladatelka).
>>
>>A ohledně poslední rady - radíte paralelně vést
>>účetnictví + daňovou evidenci?
>
>Internet - 1/2 plateb do daňových nákladů (výdajů) je
>určitě průchozí.
>Sama jsem si před lety vedla dva roky účetnictví.
>Vyblbla jsem se s paragony, s podrobnou evidencí
>tel.hovorů (a to byl tehdy hovor ještě za kačku), s dokonale
>zdokladovanou knihou jízd. Náklady o pár kaček
>překročily 25% příjmů. Další roky jsem už uplatňovala výdeje
>procentem 25% (později vyšší). Vynaložená práce s
>vedením účetnictví a hlavně obava, aby mi případná kontrola
>uznala všechny náklady - proto jsem tehdy přešla z
>účetnictví na výdaje %. Dodnes nelituji.
>
>Část autorů tohoto fóra je názoru, že lze souběžně
>vést účetnictví a současně uplatňovat výdaje procentem.
>Další část zase, že toto nelze. Přikláním se k názoru,
>že lze vést účetnictví a pro potřeby daní vést
>evidenci příjmů a výdaje uplatňovat procentem.
>Překročí skutečné podnikatelské náklady Vaší paní 40%
>příjmů?
Nám říkali na školení, že lze vést účto a do DP si dát výdaje %. (To není totéž co DE, vlastně evidujete jen příjmy.)
>
>
>
>
>
>
>>Oj, mnohokrát děkuji, že jste mě vyvedla z omylu.
neděkujte, nemáte opravdu zač:-(
>Část autorů tohoto fóra je názoru, že lze souběžně
>vést účetnictví a současně uplatňovat výdaje procentem.
>Další část zase, že toto nelze.
můžete jmenovat alespoň jednoho z té části, co tvrdí, že nelze? to snad zcela jasně řeší D 300 a neviděla jsem tu za ta léta opačný názor. i když, vše je tu možné.
Účtovat nebo vést DE podle NÁZORU je také možné
ale jsou i jiné názory, např.: sex je sex ale dršková polívka
je držková polívka. Důležitý je výsledek pokud možno v souladu
s tím co umožňuje zákon. Snad je §7/7 ZDP jasný a názory
na jeho uplatňnování taky. Snad i ty kecy o "ztracení" majetku
při uplatnění výdajů % (7/7) x ukončení leasingu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.