Vlákno názorů k dotazu Výpověď ze strany zaměstnance na MD od xy5 - Re: Výpověď ze strany zaměstnance na MD pokud nebyla...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 9. 2010 15:24

xy5

Re: Výpověď ze strany zaměstnance na MD
    pokud nebyla vyplacena mzda (část mzdy) za červenec, tak byste mohla již nyní okamžitě ukončit PP
    píšete, že chcete dát výpověď - proč? To by běžela 2 měs. výpovědní lhůta a neměla byste nárok na odstupné. Při okamžitém zrušení PP (§ 56b) náleží odstupné (nejméně 3nás. průměr. výd.)
    PPM bude vyplácena nadále, když okamžitě zrušíte PP, bude se nárok na D počítat ke dni uk. PP (zůstatek nevybrané D bude vyplacen v poslední mzdě)
    to, že zam-tel neodvádí daně, je věcí zam-tele, zam-ci s tím nemají nic společného - nebo Vy jste pracovala na pozici účetní, mzdové účetní? Nemají za vás zástup?

• 27. 9. 2010 17:14

jaki (neregistrovaný)

Právě že jsem pracovala jako účetní, ale já jen připravovala veškeré podklady a přehledy pojistného atd., ale platby jako takové jsem neprováděla. To měl dělat zaměstnavatel. Takto jsme se dohodli, žádnou hmotnou odpovědnost ani plnou moc jsem nikdy nepodepisovala. Pro neplacení pojistného jsme měli každý rok i kontrolu z OSSZ, tam bylo vždy vše v pořádku. Proto ty podklady po mě chtějí jako po účetní, trestní stíhání bylo zahájeno vůči zaměstnavateli, prý jen chtějí prověřit, zda peníze nebyly odváděny někam jinam na nějaký jiný účet. Připravila jsem tedy veškerou dokumentaci, hlavní knihu, výsledovku, rozvahu, daňové přiznání a seznamy pojištověn, u kterých jsou zaměstnanci přihlášeny. Opravdu nevim, co víc bych jim mohla dát. Ale nechci mít problémy, že to připravuji, když už jsem na MD. Dohodli jsme se, že než se vrátím, bude účetnictví dělat sám zaměstnavatel.

• 28. 9. 2010 10:47

pája

Vy máte souhlas zaměstnavatele předkládat tyto materiály, které uvádíte, policii? Jak jste k nim přišla, když jste na MD, to chodíte do práce?

• 28. 9. 2010 12:35

jaki (neregistrovaný)

Já pracuji z domova, tudíž mám všechny podklady u sebe i počítač. Zatim jsem neměla tu možnost to panu zaměstnavateli předat. A po pravdě ani nemám zájem se starat o to, kdy si pro to přijede. Dnes jsem se dozvěděla, že firmu neudrží a že půjde do konkurzu. Ajá jsem ještě pořád nedostala doplatek mzdy za měsíc červenec a celou mzdu za měsíc srpen. Výplatní den máme 15., tudíž počkám do zítřka a pak zašlu panu zaměstnavateli okamžité zrušení PP z důvodu nevyplácení mzdy. Stejně asi nemám šanci, že něco dostanu a i když pak bych měla mít nárok na 3násobek průměrného výdělku, tak to asi také z toho nic nebude, ale takhle už to dál nejde. Jen právě nevim, zda musim na policii chodit když jsem na MD od 17.9. Mám měsíc před porodem a musim řešit takovéhl problémy.

• 28. 9. 2010 13:26

pája

V tom případě:
    -ok.zrušení pro nedoplatek za VII. mohlo být podáno už 16.9
    - za mzdu VIII. můžete podat nejdříve 16.10
    -nepleťte si pojmy-výplatní termín a splatnost mzdy dle ZP
    -pokud máte firemní dokumenty doma a pracujete na nich, resp.pracovala jste, tak jsou to pořád dokumenty firmy a rozhoduje o nich majitel, čili Vám doporučuji ho neprodleně informovat, co policie chce, ať si rozhodne sám
    -pokud se zdravotně necítíte na absolvenci výslechu na policii, tak se řádně písemně omluvte, mohou výslech provést u Vás doma, případně ho odložit na dobu, kdy budete zdravotně schopná se ho zúčastnit

• 29. 9. 2010 7:27

xy5

jenom nechápu jednání zam-tele (proč vám nechává k dispozici počítač se všemi doklady, podklady), když jste na MD, tak byste neměla pracovat na tom místě, z kterého pobíráte PPM
    vypadá to, že když máte vše doma, tak není nikdo, kdo by mzdy nadále zpracovával (ale to je jenom má úvaha a vůbec nechápu, jak jste mohla "jen tak" odejít na MD a nic nepředat)

• 29. 9. 2010 13:48

jaki (neregistrovaný)

Dohodli jsme se, že si pro vše tento týden přijede, takže konečně budu mít klid. Taky je mi to velmi nepříjemné a už několikrát jsem pana zaměstnavatele upozorňovala, že kvůli němu nehodlám přijít i o mateřskou. Ona je to malá firmička s 4 zaměstnanci, takže ani těch dokladů není tolik.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).