Re: Paušální výdajem a DPH u pohonných h
Je to nová publikace od Poradce s.r.o., koukněte na internetové stránky www.i-poradce.cz, je tam obrázek titulní strany této publikace PORADCE 1, hledejte téma Daně a účetnictví-Paušální daň, paušální výdaje-článek 2.3 Paušální výdaje versus obchodní majetek.
pokud mám koupené auto v roce 2008 a vedla jsem v DE skutečné výdaje a na auto jsem uplatnovala výdaje sazbou na km. Odpis jsem v roce 2008 přerušila a v roce 2009 jsem přešla ze skutečných výdajů v DE na výdaje % . Na auto vedu v r.2009 jen knihu jízd kvůli uplatnování skutečných výdajů za pHM z důvodu plátcoství DPH od r. 2009. Odpisování jsem stále nezapočala. je to tak v pořádku? děkuji
Vypadá to, že to nemáte dobře. Pokud bylo auto zařazeno do majetku (odpisovala jste, tak asi ano), nelze uplatnit "výdaje na km". Ty jsou určeny pro auta nezařezená do majetku. A jestli auto někdy v majetku bylo, nelze už na něj uplatňovat sazbu na km. (viz zákon o dani z příjmů) Při zařazeném autě v majetku se uplatňují skutečné výdaje, případně pokrácené o soukromé cesty.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.