Re:majetek a tech.zhod.-prosím poradíte?
>Dobrý den,
>
>prosím o radu - pokud např. postavím nějaký jednoduchý
>přístřešek pro úschovu prac. náčiní - hodnota této
>stavby nepřekročí 40.000,- budu tedy účtovat do nákladů,
>nebude se jednat o IM.
>Např. za rok se rozhodnu tento přístřešek zateplit a
>zavést do něho elektřinu, jak o tomto budu účtovat, a
>to v případě:
>a) tyto úpravy překročí 40.000
>b) tyto úpravy nepřekročí 40.000
>
>děkuji zkušeným za jejich pomoc, setkala jsem se s
>tímto poprvé a nevím si rady, přeji hezký den
Otázka je , co je to jednoduchý přístřešek...pokud půjde o stavbu, bude se jednat o IM bez ohledu na cenu....úpravy příští rok pod hranici 40000 by pak byly tzv. podlimitním technickým zhodnocením (do nákladů), nad 40000 by byly klasickým technickým zhodnocením se zvýšením vstupní ceny původního majetku.
No, tak to si asi netroufnu posoudit, zda jde o stavbu ve smyslu stavby pro daňové účely dle §26, odst.2, písm.c). Mám knihu od p.Skály, kde se píše o stavbě podle občanského zákoníku, o stavbě podle stavebního zákona, o stavbě pro účely daně z nemovitostí a pokaždé je výklad stavby jiný...pro účely daně z nemovitostí je stavbou to, co je spojeno se zemí peevným základem....podle občanského zákoníku je stavba takovou věcí,která vznikla jako výsledek provádění stavebních děl, tedy jako výsledek provádění staveb....podle stavebního zákona se za stavbu považují veškerá stavební díla bez zřetele na jejich stavebmě technické provedení...to jsem všechno citoval...a dále - stavbou se rozumí souhrn stavebních prací včetně dodávek stavebních hmot a dílů a dodávek strojů a zařízení včetně jejich montáží prováděných na souvisdlém místě a v souvislém čase, jehož účelem je vybudování nových základních prostředků....ufff...tohle všechno cituji z té knížky...takže si udělejte představu a zkuste se rozhodnout...:o)))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.