Re: Rodičovská dovolená
>>Dobrý den,
>>měla bych následující dotaz. v Listopadu 2008 jsem
>>nastoupila na materskou dovolenou, asi po roce jsem
>>se
>>chtela vrátit zpet do svého zaměstnání, ale
>>zaměstnavatel mi sdelil, ze v soucasné dobe pro me
>>nemá místo.
>>Našla jsem si jiné zaměstnání, kde jsem do dnes. U
>>puvodního zaměstnavatele jsem zatím výpoved nepodala.
>>Můj
>>dotaz je, jestli byla moje povinnost nekde nekam
>>hlasit, na CSSZ nebo na Financni urad?
>>Muj puvodni zamestnavatel zatim nevi, ze mam v
>>soucasne dobe i jiny pracovni pomer, jde mi o to, aby
>>se za
>>me 2x neplatili odvody, jednou stat a podruhe novy
>>zamestnavatel.
>>dekuji moc za odpoved
>>Liběna
mam materskou na 2 roky, takze do konce prosince tohoto roku, to chci prave s puvodnim zamestnavatelem vyresit, ze rozvazeme pracovni pomer, spis mi slo o to, jestli ja jsem mela nejakou povinnost neco nekam hlasit.
dekuji
Liběna
>Jenže pokud jste neukončila pracovní poměr,
>zaměstnavatel vás vede do 3 let dítěte na rodičovské dovolené.
To se teda pletete. Rodičovský příspěvek, který máte na 2 roky nemá nic společného s rodičovskou dovolenou u zaměstnavatele. Protože jste ho asi nepožádala o rodičovskou dovolenou do nějakého data, má se za to, že jste požádala tzv. konkludentně, tj. do 3 let věku dítěte.
Mateřská dovolená je něco jiného, než rodičovská dovolená a to je zase něco jiného než rodičovský příspěvek. Mateřská dovolená je doba, po kterou jste pobírala peněžitou pomoc v mateřství. Tak že jste zaměstnavatele požádala o rodičovskou dovolenou (následuje po matřeské dovolené) do dvou let věku dítěte?
Pletete si názvy. Na úřadě žádáte o rodičovský příspěvek, ten nemá s rodičovskou dovolenou nic společného. Je nepodstatné, na jakou dobu jste si rodičovský příspěvek vybrala.
U zaměstnavatele žádáte o rodičovskou dovolenou - to je doba volna po mateřské dovolené. Mateřská dovolená je ta doba placených mateřských dávek (28 týdnů). Rodičovská dovolená je ta další doba volna a trvá tak dlouho, o jakou dobu si požádáte, maximálně ale do 3 let dítěte. Pokud jste opravdu dala zaměstnavateli písemnou žádost o rodičovskou dovolenou a v ní určila, že na ní budete do konce prosince 2010, tak skutečně teď budete řešit Váš návrat do práce (nebo skončení prac. poměru). Ale pokud písemně nic takového v ruce nemáte, počítejte s tím, že možná zaměstnavatel řekne, že máte být na rodičovské až do 3 let dítěte a práce bude řešena až za rok.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.