Re: Nenahlášen pracovní úraz.
PÚ se dá přece zapsat zpětně.Co když si zamc způsobí úraz a je odvezen ihned na pohotovost (třeba i sanitkou) - záznam o úrazu také nebude sepsán ihned, ale až po nutném ošetření. Zaměstnavatel by vás neměl odmítat pokud se to stalo při plnění prac.úkolů.Nemáte svědka...mělo by stačit čestné prohlášení.
V § 366 zákoníku práce je napsáno:
(1) Zaměstnavatel odpovídá zaměstnanci za škodu vzniklou pracovním úrazem, jestliže škoda vznikla při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním.
Dále se v § 367 zákoníku práce píše:
(1) Zaměstnavatel se zprostí odpovědnosti zcela, prokáže-li, že škoda vznikla tím, že postižený zaměstnanec svým zaviněním porušil právní, nebo ostatní předpisy anebo pokyny k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, ačkoliv s nimi byl řádně seznámen a jejich znalost a dodržování byly soustavně vyžadovány a kontrolovány, nebo v důsledku opilosti postiženého zaměstnance nebo v důsledku zneužití jiných návykových látek a zaměstnavatel nemohl škodě zabránit, a že tyto skutečnosti byly jedinou příčinou škody.
Ale prosím vás, tady asi ani tak nejde o fyzické sepsání záznamu o úrazu, jako o to, že zaměstnavatel vůbec nebyl informován, že se nějaký úraz stal. Pokud někoho povezou na pohotovost, tak je logické, že záznam bude sepsán dodatečně, ale zaměstnavatel o úraze zcela jistě BUDE VĚDĚT, protože toho si asi nelze nevšimnout. Takže - pokud má svědky, neměl by to být žádný problém sepsat dodatečně, pokud nemá, má smůlu, protože to by tak mohl přijít každý zaměstnanec, který si někde zlomí palec, s tím, že si to udělal v práci.
Moc děkuji za rady.
Pracuji jako svářeč,tak svědka nemám,každý máme svůj box.Stalo se mě to tak,že jsem zvedal kotel a prasklo mě v zápěstí.
Jinde se mě to stát nemohlo,mám papír od lékaře a tam je uveden čas návštěvy.Svědka by sem mohl sehnat,ale nechci dělat klukům problémy.
nechápu,IP mi oznámil,že s čestným prohlášením typu ...PÚ se stal při plnění prac.úkolů jsme povinni.Mám úraz na odpolení směně,zamc ukončil směnu a ráno šupky dupky k doktorovi a máme tu PÚ.A svědci OIPku nezajímaly...tolik mé zkušenost.Stejně to platí pojišťovna.
píšete, že se Vám stal úraz po obědě, při opravě kotle, byl jste na pohotovosti
to nemáte žádného nadřízeného, který Vás kontroluje? To jste odešel jen tak bez ohlášení na pohotovost (před koncem prac. doby)? I kdybyste dokončil prac. dobu a dál spravoval kotel (s porušenými šlachami se mi to moc nezdá), tak proč jste to v každém případě nenahlásil svému nadřízenému? To je problém, protože Vy se domáháte něčeho, co se stalo před měsícem - to jste měl řešit ihned. Zam-tel je povinen zapsat do knihy úrazů každý úraz, i ten, se kterým nejdete hned k lékaři (někdy se následky úrazu projeví až za delší dobu) a pak se jde po záznamech. Zam-tel se nyní může domnívat, že jste si to vymyslel a úraz se Vám stal mimo zaměstnání.
Před měsícem se to stalo,ale já hned po neděli jsem tam poslal neschopenku i se záznamem o úrazu od doktora a tam bylo uveden čas ošetření 12.20h a když se počítá odchod ze zaměstnání 11.30h cesta doktoru,rentgen a příchod lékaře z oběda,tak ty časy by odpovídali.Nikde jinde se to ani stát nemohlo.Děkuji za radu
tak to se mylně domníváte, že stačí záznam od lékaře
Vy jste zam-cem firmy, takže jste měl nahlásit úraz tam
zda je nebo není zaškrtnutý na neschopence PÚ, není tak důležité
důležité je to, že jste se sebral (jak je vidět, tak jste ani svému nadřízenému neohlásil, že jdete k lékaři) a nikomu jste nenahlásil, že se Vám stal prac. úraz
chybu hledejte u sebe - u nikoho jiného
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.