Re: prac. nesch., těhotensví, ukončení P
Je to jejich problém, nic nepodepisujte. Pokud firma končí a propouští zaměstnance, musí Vám dát výpověď a máte nárok na 3 měsíční platy a 2 měsíce výpovědní lhůty, přeci se toho nevzdáte, je to pět platů!!!. A ohledně mateřské Vám již kolegyně psaly své.....
Moc děkuji za reakce. Firma nekončí, jen se mě chtějí zbavit, protože jsem dostala neschopenku z centra asistované reprodukce a došlo jim, že zkouším otěhotnět. V pátek se mi mají zase ozvat, protože jdu na kontrolu k lékaři. Budu jim muset tedy nějak říct, že dohodu podepíšu až po skončení neschpnosti.... Uvidím co ještě budou chtít zkusit.
Žádnou dohodu prostě nepodepisujte. Proč taky? Zbytečně se stresujete a to přeci nepotřebujete. Jste nemocná,půjdete na mateřskou a ONI mají problém, protože nic z toho není důvod Vám dát výpověď! Nemocenskou i mateřskou Vám bude vyplácet sociálka a jde jen o to, že bude použit průměr z toho, co jste si vydělala v zaměstnání. Pokud skončíte, můžete mít problém s mateřskou a s její výší....VY budete mít problém, oni ne...
Na jednu stranu je docela chápu, že z Vás nejsou odvázaný (jestli si dobře pamatuju, je to několikátý pokus a několikátá neschopenka), ale teď už je nebudete stát ani korunu. Klidně jim na rovinu řekněte, že dohodu nepodepíšete, protože byste neměla potom nárok na mateřskou.
>>>>>>>Dobrý den. Potřebovala bych radu. Jsem již cca 3
>>>>>>>měsíce v PN. Chystala jsem se na umělé oplodnění.
>>>>>>>Nyní
>>>>>>>jsem
>>>>>>>6. dní po transferu embyjka. Zatím se zdá, že se
>>>>>>>zadařilo. Problém je, že mi již po několikáté volali
>>>>>>>ze
>>>>>>>zaměstnání, že mi i přez PN chtějí nechat podepsat
>>>>>>>dohodu
>>>>>>>o ukončení pracovního poměru a dát jeden odstupný
>>>>>>>plat. Vím jistě, že v pracovní neschopnosti zůstanu
>>>>>>>celé
>>>>>>>těhotenství, pokud se to opravdu povedlo. Jde mi o
>>>>>>>to,
>>>>>>>kdybych jim dohodu podepsala (samozřejmně s větším
>>>>>>>odstupným) abych měla klid, jestli bych měla pak
>>>>>>>nárok
>>>>>>>na
>>>>>>>mateřskou??? Jak by se počítala???
>>>
>Na jednu stranu je docela chápu, že z Vás nejsou
>odvázaný (jestli si dobře pamatuju, je to několikátý pokus
>a několikátá neschopenka), ale teď už je nebudete stát
>ani korunu. Klidně jim na rovinu řekněte, že dohodu
>nepodepíšete, protože byste neměla potom nárok na
>mateřskou.
Ne ne, je to moje první neschpenka a první pokus o otěhotnění. Předtím sem si vždy, když jsem byla nemocná vybrala dovolenou, abych nepřišla o příspěvek za nemarodění, který firma poskytuje. Tu dohodu jim po tom, co jsem se dozvěděla nepodepíšu. Nechci mít problémy s mateřskou...
To není pravda, že už je nebude stát ani korunu - náhrada mzdy za nemoc a taky náhrada za dovolenou, která vznikne čerpáním MD, když to vyjde dobře, tak třeba i celoroční nárok. Ale jinak naprosto souhlasím s tím, aby paní žádnou dohodu o skončení nepodepisovala.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.