Re: dan z příjmů FO
Tzv. brigády, se již nepoužívá - v dnešní době můžete být zaměstnaná buď na Dohodu o provedení práce (tam je limit 150 hodin/ rok u jednoho zaměstnavatele, daní se buď srážková daň tj. do výdělku 5.000,- Kč/měs. - ta je koncová a nikde se neuvádí) pak může být daň zálohová (podepíšete růžové prohlášení poplatníka) vždy jen u 1 zaměstnavatele, využijete slevu na poplatníka, slevu na studenta. Z DPP se neplatí SP ani ZP. Pokud takovýchto dohod máte více, tak pak si daňové přiznání musíte sama podat. Dále se používají Dohody o pracovní činnosti - tam je to jiné, do výdělku 1999,- Kč/měs. se neplatí ZP ani SP, ale jen daň. S daní je to stené jako u DPP. Záleží, zda podepíšete Prohlášení poplatníka.
pročetla jsem si to, a nějak tomu rozumím, že se tam hlavně jedná o ZP a SP, ale to za mě platí škola pokud vím, agentura mi pouze dává peníze za odvedení práce, a však jestli že si jeden měsíc vydělám dva tisíce, další měsíc 3 000, musim z toho odvádět něco? protože agentura po mě nechtěla ani potvrzení o studiu nic.. akorát mi na začátku dalšího roku zašle potvrzení o příjmech a podle toho pak zjistím kolik mám zaplatit?
Pokud máte Dohodu o pracovní činnosti:
Buď je to ZMR - to znamená nemáte výdělek více než 1999, Kč/měs., tam se neodvádí ZP, SP ale jen daň. Záleží na Vás, jestli chcete zálohovou, nebo srážkovou. Pokud podepíšete Prohlášení poplatníka budete mít zálohovou a tudíž vám žádný daň nevyjde, na konci roku Vám zaměstnavatel udělá roční zúčtování. Pokud ale budete zaměstnána jen u 1 zaměstnavatele. Když jich bude více, tak si musíte DP udělat sama.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.