Re: práce ve svátek prosím
Takže pokud to dobře chápu, tak průměrný hodinový výdělek ,odpovídající skutečně odpracovaným hodinám, bude zhruba u obou zaměstnanců stále stejný. Takže neplatí, že by ten, který šel pracovat i ve svátek měl ty hodiny o svátku ve skutečnosti 2x lépe zaplaceny než kdyby pracoval ve všední den? Jsem z toho nějak jelen. Jsem si vždy myslel, že když člověk pracuje o svátku, tak za to má plat + 100 % navíc :(
pročtěte § 135 ZP-
opakuji:buď NV be zkráceného platu- čili bude doma tolik hodin, kolik odpracoval ve svátek a dostane plný plat, nebo dle odst.2 bude dohodnuto, že nedostane NV s platem nekráceným, ale příplatek ve výši průměru, čili za práci ve svátek dostane 100% navíc a žádné NV s plným platem čerpat nebude
Máte pravdu. Jsem si myslel, že to chápu. Ale pak jsem si znovu projel odpovědi z minula a "all" tam psal(a): "Takže pokud jste v práci, stejně vás platí 2x, protože příplatek za práci ve svátek činí 100%. " Jsem se nad tím zamyslel a ve skutečnosti není člověk, který pracuje ve svátek placen 2x více než ten, který je doma. Hodinový výdělek vychází stejně. To mě zmátlo. Ale už dám pokoj a smiřuju se s tím :) Děkuji.
Ale jak to ? Jestliže někdo ve svátek nepracuje a má např. 100,- na hodinu, tak za ten den má 800,- Kč. Ten, kdo pracuje má rovněž 800,- + 100% příplatek tj. dalších 800,- Kčs. Čili má 1.600,- Kč za směnu, což je 800 x 2, takže má opravdu 2x tolik , co ten, co nepracuje. Nebo snad ne ?
Nic si z toho nedělejte. My jsme to zde kdysi s paní jiřkou podrobně řešili a shodli jsme se, že pracovat ve svátek, který je jinak Váš pracovní den není vlastně žádné terno. Nula od nuly pojde. Může to vyhovovat maximálně člověku, pro kterého je důležitá každá koruna, nechá si dát příplatek a má vyšší mzdu. Zákonodárce sice má na svátky dokonce zákon, ale daleko větší terno je pracovat v sobotu, to máte alespoň navíc oněch 10%.
>
>>
>>Máte pravdu. Jsem si myslel, že to chápu. Ale pak
>>jsem
>>si znovu projel odpovědi z minula a "all" tam
>>psal(a):
>>"Takže pokud jste v práci, stejně vás platí 2x,
>>protože příplatek za práci ve svátek činí 100%. " Jsem
>>se
>>nad tím zamyslel a ve skutečnosti není člověk, který
>>pracuje ve svátek placen 2x více než ten, který je
>>doma.
>>Hodinový výdělek vychází stejně. To mě zmátlo. Ale už
>>dám pokoj a smiřuju se s tím :) Děkuji.
>
>Nic si z toho nedělejte. My jsme to zde kdysi s paní
>jiřkou podrobně řešili a shodli jsme se, že pracovat ve
>svátek, který je jinak Váš pracovní den není vlastně
>žádné terno. Nula od nuly pojde. Může to vyhovovat
>maximálně člověku, pro kterého je důležitá každá koruna,
>nechá si dát příplatek a má vyšší mzdu. Zákonodárce
>sice má na svátky dokonce zákon, ale daleko větší terno
Tak s tímto naprosto souhlasím. Je výhodnější pracovat o víkendech, protože tam je nejen příplatek, ale už jsou navíc brány i jako přesčas. Takže jsem si ujasnil, co jsem si myslel. Děkuji moc anonyme :)
>je pracovat v sobotu, to máte alespoň navíc oněch 10%.
Zajímavý přístup - a že zaměstnavatel vám svátek platí na nic, to vám přijde v pořádku ano ?
A žádný nula od nuly nepojde. Jestliže ve svátek nepracujete dostanete DAREM od zaměstnavatele zaplacených 8 hodin, pokud pracujete, dostanete k tomu DARU ještě normálně těch 8 hodin zaplacených. Tak jak to, že to není výhodné ???
Nevím, jestli je to reakce na můj příspěvek, ale ve stejné větvi je, tak odpovím.
Chci Vás požádat, abychom do diskuze přestali tahat osobní osočování a "velký" údiv, jestli mi něco přijde nebo nepřijde v pořádku.
Neřešme platnou ledislativu o placených svátcích.
Já jsem srovnával 2 zaměstnance, z nichž jeden je ve svátek doma a má náhradu a druhý ve svátek pracuje a v jiný den má náhradní volno (dle litery zákona). Výplatu mají nakonec stejnou. Tak kde vidíte nějaké zvýhodnění práce ve svátek?
Já tedy taky za práci ve svátek nevidím žádnou výhodu.
jsem doma - mám 100%
jsem v práci - mám náhradní volno placené 100%
to, že mám ještě zaplacenou mzdu, přece není nic navíc, to je odměna za odvedenou práci , kterou má ten druhý co pracuje když já mám NV taky
Děkuji anonymous a xj. Já to nemyslel vychcaně. Jsem mzdový účetní a teprve dnes mi asi po 6 letech práce došlo, že pracovat o svátku není pro zaměstnance vůbec žádná výhra. Že z toho nemá vůbec nic. A to mě právě překvapilo a chtěl jsem si to ověřit. Díky za reakce :)
Tak jak to, že to
>>>>>>není výhodné ???
>>>>>
>>>>>Nevím, jestli je to reakce na můj příspěvek, ale ve
>>>>>stejné větvi je, tak odpovím.
>>>>>Chci Vás požádat, abychom do diskuze přestali tahat
>>>>>osobní osočování a "velký" údiv, jestli mi něco
>>>>>přijde
>>>>>nebo nepřijde v pořádku.
>>>>>Neřešme platnou ledislativu o placených svátcích.
>>>>>
>>>>>Já jsem srovnával 2 zaměstnance, z nichž jeden je ve
>>>>>svátek doma a má náhradu a druhý ve svátek pracuje a
>>>>>v
>>>>>jiný den má náhradní volno (dle litery zákona).
>>>>>Výplatu mají nakonec stejnou. Tak kde vidíte nějaké
>>>>>zvýhodnění práce ve svátek?
>>>>
>>>>No v tom, že oba mají placen svátek a ten, co
>>>>pracoval
>>>>má náhradní volno, které má ovšem rovněž zaplaceno.
>>>>Takže vlastně si ten placený svátek jen vybere v
>>>>nějaký
>>>>jiný den, kdy mu jde plat a on nepracuje. Tak
>>>>nedělejte, že to nechápete.
>>>
>>>Já tedy taky za práci ve svátek nevidím žádnou
>>>výhodu.
>>>jsem doma - mám 100%
>>>jsem v práci - mám náhradní volno placené 100%
>>>to, že mám ještě zaplacenou mzdu, přece není nic
>>>navíc, to je odměna za odvedenou práci , kterou má
>>>ten
>>>druhý co pracuje když já mám NV taky
>>
>>Děkuji anonymous a xj. Já to nemyslel vychcaně. Jsem
>>mzdový účetní a teprve dnes mi asi po 6 letech práce
>>došlo, že pracovat o svátku není pro zaměstnance
>>vůbec
>>žádná výhra. Že z toho nemá vůbec nic. A to mě právě
>>překvapilo a chtěl jsem si to ověřit. Díky za reakce
>>:)
>
>to tak ale není,pokud se dohodne na příplatku, tak má
>o ten 100%příplatek víc než druhý,čili je finančně na
>tom lépe, stejně jsou na tom jen, když si vybere NV za
>svátek.
Ano, to je pravda, ovšem podle ZP přísluší náhradní volno a nebo se zaměstnavatel může se zaměstnancem domluvit na příplatku. Z toho mi vyplývá, že zaplacení příplatku je závislé na vůli zaměstnavatele a ne na vůli zaměstnance. Nebo se pletu?
Nevím, ale když vezmu v úvahu počet svátků v roce a to,že zaměstnavatelé mnohdy nemají dostatek práce pro zaměstnance a snaží se to řešit všelijak (neplacené volno, krácení úvazků a pod.) tak těch případů může být v současné ekonomické situaci stále víc.
Pája má pravdu. Já jen sháním informace pro výkon svého zaměstnání. U nás se spíše uplatňuje ten příplatek než NV (Jsme domov důchodců a zaměstnanci nemají extra platy, proto uvítají každé zvýšení platu). Doteď jsem si prostě myslel, že jít do práce o svátek je něco výhodného. Že za to dostanu 2x víc než kdybych šel v jiný den. Sice dostanu 100 % navíc, ale musím těch 100 % odpracovat, takže nic "navíc" oproti člověku, který je doma nemám. Mám pouze zaplacenou svoji práci. Díky za diskuzi :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.