Re: musí kráti stravné OSVČ?
Dobrý den,
mohu se přidat s dotazem. Šéf-OSVČ jel na jednání do Prahy, část cesty autem, které používá k podnikání, a část cesty vlakem, druhý den stejným způsobem zpět. Přinesl mně na proplacení dvě jízdenky a doklad za ubytování. Nevím, jak postupovat, vystavit cesťák a vypočítat náhradu za projeté km autem + jízdenky z vlaku? Mám proplatit ubytování, stravu nemá účtovanou.tedy dopočítat stravné?Mohu si odečíst DPH?
Jsem z toho zmatená, všude se u cestovních náhrad píše o zaměstnancích, ale o OSVČ jsem nic nedohledala.
Díky moc za případné rady. K.
1) proplatíte jízdenky - máte nárok na odpočet DPH
2) pokud auto není v OM, proplatíte náhrady za PHM + základní náhrady dle ujetých km
3) pokud auto je v OM, pak bude v nákladech spotřebované PHM a nelze účtovat žádné náhrady - ale to asi nebude váš případ
4) proplatíte ubytování a uplatníte si DPH
5) pokud prac. cesta v jednom dni trvala více jak 12 hod. má nárok na stravné.
ZP § 176 odst 3: Nesjedná-li zaměstnavatel nebo neurčí před vysláním zaměstnance na pracovní cestu výši stravného podle odstavce 1 a míru jeho krácení podle § 163 odst. 2, přísluší zaměstnanci stravné ve výši dolní sazby rozpětí podle odstavce 1.
ZDP v § 24 odst. 2 písm. k) odkazuje při poskytování stravného a cestovních náhrad na § 6 odst. 7 písm. a) ZDP a tam najdete odkaz na ZP.
Tzn., že pokud poskytnete-li stravné vyšší než je stanoveno v ZP, pak se bude jednat o daňový náklad (pokud je stanoveno ve směrnici), ale zaměstnanci je nutno rozdíl mezi vyplacenou částkou a částkou stanovenou v ZP zdanit vč. odvodu na SP a ZP.
Pokud byla poskytnuta bezplatně strava a nebylo-li stravné kráceno, pak podle § 176 odst. 3 ZP je od daně z příjmů osvobozeno stravné pouze do výše dolní sazby stravného.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.