Vlákno názorů k dotazu Nástup po RD od ivka1 - Re: Nástup po RD Ano, je povinna si ZP...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 10. 2010 9:59

ivka1 (neregistrovaný)

Re: Nástup po RD
    Ano, je povinna si ZP platit sama. Pokud se s Vámi dohodne, že jí ho budete platit, musí to zase hradit zpět Vám - do pokladny. Vystavila jsem jí na to fakturu.

• 18. 10. 2010 10:07

xJ (neregistrovaný)

Tak nejdříve, z neplacené volna není nikdo povinen si celé ZP hradit sám. Stejně jako u placení ZP z příjmu, platí i pro neplacené volno poměrná část zaměstnanec, poměrná část zaměstnavatel.
    Je věcí zaměstnavatele, aby v případné dohodě o povolení neplaceného volna si sjednal, že celé ZP si bude hradit zaměstnanec sám. V případě ženy pečující o jedno dítě do sedmi let nebo o dvě děti do patnácti let by se jednalo o osobu, za kterou je plátcem ZP stát. Pokud si paní dojde na ZP a nechá si tam vystavit potvrzení, že jí ZP takto bude evidovat, nebudete ona ani zaměstnavatel žádné ZP odvádět.

• 18. 10. 2010 10:30

xixi (neregistrovaný)

Máte pravdu, děkuji moc, moc mi to pomohlo. Pošlu jí na ZP, ať si to tam vyřídí a nemusí platit ZP.

• 18. 10. 2010 15:12

ivka1 (neregistrovaný)

No tak nevím, jestli to je správně, protože když je na nepl. volnu, není na mateřské a neplatí za ni stát. Naše zaměstnankyně se na to právě ptát byla a řekli jí, že si musí zaplatit pojistné sama. Bylo pro ni jednodušší, že bude platit zaměstnavatel a ona to zaplatila potom v pokladně. Nechce se mi věřit, že by jí naše socka takto špatně informovala.

• 18. 10. 2010 15:26

xJ (neregistrovaný)

jestli se byla informovat na socce, tak se odpovědi nedivím

Zákon o veřejném zdravotním pojištění
    § 7
    (1) Stát je plátcem pojistného prostřednictvím státního rozpočtu za tyto pojištěnce:
    l) osoby celodenně osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku, nejde-li o osoby uvedené v písmenu c) nebo d). Podmínka celodenní péče se považuje za splněnou i tehdy, je-li dítě předškolního věku umístěno v jeslích (mateřské škole), popřípadě v obdobném zařízení na dobu, která nepřevyšuje čtyři hodiny denně, a jde-li o dítě plnící povinnou školní docházku, po dobu návštěvy školy, s výjimkou umístění v zařízení s týdenním či celoročním pobytem. Za takové osoby se považuje vždy pouze jedna osoba, a to buď otec, nebo matka dítěte, nebo osoba, která převzala dítě do trvalé péče nahrazující péči rodičů,16) pokud nemají příjmy ze zaměstnání nebo ze samostatné výdělečné činnosti;

ze stránek VZP:
    Požádala jsem zaměstnavatele o dva měsíce neplaceného volna v době letních prázdnin, protože nemám hlídání pro svého pětiletého syna, který chodí do školky a školka není přes prázdniny v provozu. Musím si v tomto období platit zdravotní pojištění sama, nebo ho za mě bude i nadále odvádět zaměstnavatel?
    V popsaném případě se na tyto dva měsíce stanete osobou, za kterou je plátcem pojistného stát, a to z důvodu celodenní, osobní a řádné péče o jedno dítě do 7 let věku. Podmínku celodenní osobní a řádné péče ovšem musíte splnit, jak žádá zákon, nemůžete dítě např. dát někomu na hlídání nebo ho poslat na tábor. Podmínkou také je, aby tato skutečnost rozhodná pro nárok platby pojistného státem trvala po celý kalendářní měsíc. Zaměstnanec, který je součastně zařazen do státní kategorie, nemusí pak dodržet minimální vyměřovací základ a za období neplaceného volna neplatí pojistné. Pojistné na zdravotní pojištění nebude odvádět ani zaměstnavatel, protože vyměřovací základ bude nulový.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).