Re: obchodní zástupce
Jde mi vlastně o tom, kam se může obrátit druhá firma(uzavřela smlouvu s OZ), na které právní předpisy. Druhá firma byla vlastně v dobré víře, nevěděla že obchodní zástupce není oprávněn uzavírat smlouvy. Zajímá mě jestli má firma B nějáká práva, nebo jde jednoduše o neplatnou smlouvu.
Děkuji za odpoveď
nojo, teď mi to došlo, OZ skončil, jeho smlouva o zastupování skončila a on potom uzavřel smlouvu, čímž druhou firmu uvedl v omyl, záleží na tom, jak a čím se prokázal druhé firmě, že je k uzavření smlouivy oprávněn, nebo vůbec neprokázal, dále, co je náslešdkem jeho jednání- zda vznikla druhé firmě škoda.Můžete ještě doplnit?
Nemluvím z vlastní zkušenosti, ale jde o to, že jsme ve škole dostali takovouto případovou studii a podrobnosti v ní nejsou uvedeny. Mohu Vám ji tady vložit:
Firma A, s. r. o. uzavřela s panem YY dne 21.12.1992 smlouvu o obchodním zastoupení
s účinností od 1.1.1993 na dobu 18 měsíců. Obchodní zástupce jednak zprostředkovával
uzavírání obchodů týkajících se spotřební elektroniky, jednak uzavíral jménem firmy A
smlouvy týkající se prodeje televizorů a videorekordérů.
Dne 8.7.1994 uzavřel obchodní zástupce smlouvy na prodej 10 kusů televizorů. O tři týdny
později zprostředkoval uzavření smlouvy na prodej 5 kusů satelitních antén s příslušenstvím.
Dne 11.8.1994 uzavřel s firmou Z, a. s. smlouvu na prodej 20 kusů televizí a videorekordérů.
Firma A dne 18.9.1994 sdělila firmě Z, že se necítí smlouvou ze dne 11.8.1994 vázána, protože
pan YY nebyl k jejímu uzavření oprávněn. Totéž sdělila panu YY a současně mu oznámila, že z
uvedeného důvodu mu nezaplatí žádnou provizi za uzavřenou smlouvu.
Jak firma Z, tak pan YY s postupem firmy A nesouhlasili.
Zodpovězte tyto otázky:
1. Jak a podle jakých právních norem byste daný případ posoudili?
Děkuji za odpoveď
V tom případě jde o obchodněprávní vztah, který se řídí obch.zákoníkem, § 652 a násl.
-posuzoval bych to dle § 659b- obch.z., OZ má právo na provizi při úkonech uskutečněných po ukončení smlouivy, jestliže byl úkon uskutečněn především v dů.sledku činnosti OZ(což podle Vás ANO),.. je-li smlouva uzavřena v rozumné lhůtě po ukončení smlouvy.(což lze rovněž tak hodnotit, žádná velká časová prodleva zde není).
Snad Vám to poměže při studiu-mimochodem, co studujete, že Váím dávají takového nejednoduché úkoly?(pokud nejsem moc zvědavý).
asi máte pravdu, došla jsem k podobným závěrům. To bude ten § 659b nejspíš. No o nic nejde, napíšu svůj názor. Studuji Obchodně-podnikatelskou fakultu, cestovní ruch, takže to není žádný stěžejní předmět. Každopádně děkuju moc za radu, určitě to použiju.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.