Re: pohedávky
Viz zákon a já to aspoň tak vnímám.
Nepostupuje-li poplatník u nepromlčené pohledávky podle § 5, 5a, 6, 8, 8a a 8b, může ve zdaňovacím období vytvořit opravnou položku až do výše 100 % její neuhrazené rozvahové hodnoty bez příslušenství pouze v případě, že
a) se nejedná o pohledávku vymezenou v § 8a odst. 4,
b) rozvahová hodnota pohledávky bez příslušenství v okamžiku jejího vzniku nepřesáhne částku 30 000 Kč,
c) od konce sjednané lhůty splatnosti pohledávky uplynulo nejméně 12 měsíců, a
d) celková hodnota pohledávek bez příslušenství vzniklých vůči témuž dlužníkovi, u nichž uplatňuje postup podle tohoto ustanovení, nepřesáhne za zdaňovací období částku 30 000 Kč.
O pohledávce, k níž byla vytvořena opravná položka podle tohoto ustanovení, je poplatník povinen vést samostatnou evidenci
odpoví mi ještě anonym? Děkuji
Ano, u pohledávek, jejíž rozvahová hodnota v době vzniku nepřesáhla 30000,00 Kč, při splnění podmínek uvedených v § 2c ZoR, lze vytvořit OP ve 100 % výši.
Pozor na promlčení pohledávek. Ještě před promlčením je vhodné OP zrušit a pohledávku odepsat a to daňově - § 24 odst. 2 písm. y). Pokud by jste zrušili OP až po promlčení, nelze již pohledávku odepsat daňnově!
Příklad:
1) Pohledávka 25000,00 splatná 30.10.2006. Nebyla vymáhána ani jinak přetržena promlčecí lhůta (částečná úhrada, uznání dluhu).
K promlčení pohledávky dojde dnem 31.10.2010.
OP byla zrušena k 30.9.2010 a pohledávka bude odepsána daňově
546/31x.
2) Pohledávka 25000,00 splatná 25.10.2006. Nebyla vymáhána ani jinak přetržena promlčecí lhůta (částečná úhrada, uznání dluhu).
K promlčení pohledávky dojde dnem 26.10.2010.
OP bude zrušena k 31.10.2010 a pohledávka bude odepsána NEdaňově 546/31x.
§ 24 odst. 2 písm. y): ..... lze-li současně k této pohledávce uplatňovat opravné položky....
Pokud by jste OP zrušili až po promlčení, pak již nelze k této pohledávce tvořit OP a proto odpis pohledávky nedaňově.
>>
>>>>
>>>>dobrý den, také to podle anonyma dobře chápu, moc bych poprosila o posouzení tohoto: máme pohledávku z roku 2008-původní částka byla 190 000. Postupně firma platila částečné úhrady, ale bohužel nyní v roce 2010 už ani Ň. Zbývá jim doplatit 29210 Kč. Na nic nereagují. Původně jsme si myslela, že budu moci odepsat 100 % (pohl. do 30 000), ale po neustálém čtení v zákoně to asi nepůjde. Pohledávka v době vzniku byla vyšší než 30 000. Poradíte? Děkuji
děkuji myslela jsem si to....alespoň něco...a ještě drobnost, naše fa je splatná 11.8.2008, tz nyní k 31.12.2010 vytvořím OP ve výši 20%...musím ji rušit až k 10.8.2012, nebo mohu příští rok k 31.12.2011. Je to moje volba, kdy OP ruším a pohledávku odepíšu (daňově pouze do výše OP)a budu evidovat v podrozvaze nebo to musí být těsně před tím pomlčením? Myslím, že mám možnost volby. OP mám zatím nastudované jen teoreticky, praxe mě čeká :-) moc vám děkuji
Kdy zrušíte OP je na vašem rozhodnutí, ale nejpozději k datu následujícím po promlčení. Pokud ji zrušíte ale OP k pohledávce, která je již promlčená, pak již neuplatníte odpis daňově.
Proto doporučuji zrušit OP před datem promlčení a pohledávku pak lze odepsat daňově - viz. § 24 odst. 2 písm. y).... a lze-li současně k této pohledávce uplatňovat opravné položky.. . Pokud by jste zrušili OP až po promlčení, pak již v této době nelze tvořit OP a tedy nelze ani uplatnit odpis pohledávky daňově.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.