Re: Ukončení PP pro nadbytečnost a nový
asi dotazu špatně rozumím, podle mě je to celé zmatené a nesmyslné
jeho prac. poměr skončí 31.10., ale na stejné místo chcete uzavřít novou prac. smlouvu? To mu nemůžete vyplatit odstupné (ihned uzavítáte novou PS)
jak nechce stáhnout výpověď, když píšete, že skončí na dohodu?
Ten pracovník měl sjednaná dvě místa, obě se k 31.10.zrušila, v 8/2010 podepsal dohodu o ukončení PP z důvodu nadbytečnosti s tím, že PP skončí 31.10. a do skončení bude vykonávat jednu ze sjednané práce. Teď se vyjednává s odběrateli nová smlouva, která by to zrušené místo od 1.11. obnovila. Ale vedení nechce tuto dohodu (o skončení PP) odvolat, ale uzavřít s ním novou pracovní smlouvu. Ano, v tom případě by původně sjednané odstupné nedostal, protože by pokračoval v PP, ale již na dobu určitou na 1měsíc. Podle mě, pokud na to přistoupí, tak se o odstupné připraví i v případě, že by mu už dál tento nový PP neprodloužili (nedostal by zbývající odstupné...).Je to trošku na hlavu postavené, ale není to nemožné,ne?
Podle mne musíte postupovat podle zákoníku práce § 68
(1) Bude-li zaměstnanec po skončení pracovního poměru konat práci u dosavadního zaměstnavatele v pracovním poměru nebo na základě dohody o pracovní činnosti před uplynutím doby určené podle počtu násobků průměrných výdělků, z nichž byla odvozena výše odstupného, je povinen tomuto zaměstnavateli vrátit odstupné nebo jeho poměrnou část.
(2) Poměrná část odstupného se stanoví podle počtu kalendářních dnů od nového nástupu do zaměstnání do uplynutí doby podle odstavce 1.
Tak že v případě, že uzavřete nový pracovní poměr se zaměstnancem, který dostal tříměsíční odstupné a znovu uzavřete PP na dobu určitou na jeden měsíc, vrátí odstupné za jeden měsíc, když prodloužíte dodatkem o další měsíc, vrátí zase jeden měsíc, když opět prodloužíte o měsíc, vrátí i třetí odstupné.
Ale vedení nechce tuto
>>>dohodu
>>>(o skončení PP) odvolat, ale uzavřít s ním novou
>>>pracovní smlouvu. Ano, v tom případě by původně
>>>sjednané
>>>odstupné nedostal, protože by pokračoval v PP, ale
>>>již
>>>na dobu určitou na 1měsíc. Podle mě, pokud na to
>>>přistoupí, tak se o odstupné připraví i v případě, že
>>>by mu
>>>už dál tento nový PP neprodloužili (nedostal by
>>>zbývající odstupné...).Je to trošku na hlavu
>>>postavené, ale
>>>není to nemožné,ne?
>>
>>Podle mne musíte postupovat podle zákoníku práce § 68
>>(1) Bude-li zaměstnanec po skončení pracovního poměru
>>konat práci u dosavadního zaměstnavatele v pracovním
>>poměru nebo na základě dohody o pracovní činnosti
>>před
>>uplynutím doby určené podle počtu násobků průměrných
>>výdělků, z nichž byla odvozena výše odstupného, je
>>povinen tomuto zaměstnavateli vrátit odstupné nebo
>>jeho
>>poměrnou část.
>>(2) Poměrná část odstupného se stanoví podle počtu
>>kalendářních dnů od nového nástupu do zaměstnání do
>>uplynutí doby podle odstavce 1.
>>Tak že v případě, že uzavřete nový pracovní poměr se
>>zaměstnancem, který dostal tříměsíční odstupné a
>>znovu
>>uzavřete PP na dobu určitou na jeden měsíc, vrátí
>>odstupné za jeden měsíc, když prodloužíte dodatkem o
>>další
>>měsíc, vrátí zase jeden měsíc, když opět prodloužíte
>>o
>>měsíc, vrátí i třetí odstupné.
>
>Takže vypočítat, zúčtovat, vyplatit a pak by teprve
>vracel. Jenže on by měl vrátit část čistého odstupného -
>přepočítáváte, kolik by činilo samotné čisté odstupné?
>A co s tou daní - ta zůstane státu?
Sice jsem toto ještě neměla, ale logicky, vyplatíte v posledním měsíci spolu se mzdou např. 3 x 10.000,- . V následujícím měsíci se vrátí na jeden měsíc, tak 10.000,- (případně částku podle kalendářních dnů) bych dala mínusem.
A protože zúčtováváte v hrubém, srazíte taky v hrubém, nebo vy když někomu srážíte přeplacenou dovolenou, tak mu srážíte jenom čistou částku vyplacenou za dovolenou? Nebo když někomu přeplatíte např. mzdu o 500,- Kč v hrubém, tak mu potom srazíte v čistém?
Pokud jde o dovolenou, tak pokud má nějakou mzdu, zadá se hrubá částka mínusem a tím pádem se sníží i základ pro odvod pojistného a daně, to ano. Ale pokud už není z čeho srazit, tak Vám přece nemůže vracet zaměstnanec do pokladny hrubou částku.
Co se týká toho odstupného - teď nad tím přemýšlím - myslíte tedy z toho nového prac. poměru (z toho výdělku) odečíst část hrubého odstupného? A co když nový výdělek ani není tak vysoký? Přece Vám ten zaměstnanec nebude vracet hrubou částku, když část z této hrubé částky dostal stát (daň).
Klidně se může stát, že by byla výplata do mínusu a musel by do pokladny ještě vracet. Když srážíte ZP třeba za celý měsíc u absence, tak taky máte mínus a musí zaplatit do pokladny. Může se také sjednat se zaměstnancem, že bude vracet po částech v následujících měsících.
To ano, ale on přece má vrátit zaměstnavateli jen ČISTOU částku, to znamená tu, co dostal, ne hrubou.
Představte si tuto situaci: ve firmě máte jen 1 zaměstnance. Ten 31.10., dostane odstupné 3x20000 hrubého. Od 1.11. nastoupí zpět na DPČ na 1 měsíc s výdělkem 5000 hrubého. Kolik dáte mínusem?
Tak já tomu rozumím tak, že zaměstnanec se dohodl na ukončení poměru dnem 31.10. (důvod - nadbytečnost). Takže toho dne jeho prac. poměr skončí. Náleží mu odstupné. Jenže pokud by nastoupil od 1.11. zpět na nový pracovní poměr na dobu určitou na měsíc, tak by musel odstupné vrátit (nebo by mu vůbec nebylo zúčtované? - to je první otázka). A pokud by mu tento nový poměr nebyl prodloužený a skončil hned třeba 30.11., tak co s tím odstupným?
Přesně tohle jsem měla na mysli...
Pokud by podepsal novou smlouvu, odstupné by se mu zřejmě nevyplatilo (nebo vyplatilo a vracel by ho...). A kdyby podle nové smlouvy skončil 30.11., nevím, jestli by měl nárok na zbývající odstupné, nebo ne.
Já to vidím takto: Pokud po vyplacení odstupného uzavřete nový PP na jeden měsíc, pak v tomto měsíci zúčtujete vrácení části odstupného (tedy odpovídající tomu 1 měsíci) a to tak, že zúčtujete hrubou částku mínusem (+ oprava daně taky mínusem), z toho vyjde čistá částka k vrácení, která bude zam-ci stržena (nebude-li stačit výplata, doplatí to zam-ec do pokladny). Pokud PP prodloužíte o další měsíc, v dalším měsíci to zopakujete stejně. Takže pokud skončí třeba po dvou měsících, bude mít vráceno odstupné za tyto dva měsíce a zbytek mu zůstane. Pokud skončí třeba za půl roku, vrátí takto odstupné celé.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.