Re: Spěchá-pracovní úraz
Mám dojem, že podle zákoníku (mrkněte na § 371, 386 apod.) se musí posoudit, jestli by si vydělávala, kdyby nebylo té nemoci v důsledku pracovního úrazu. Já bych asi všechny skutečnosti poslala k posouzení na Kooperativu a počkala na vyjádření, zda to uznávají a zda Vám tu náhradu, kterou jí budete vyplácet, uhradí.
Mimochodem - skutečně je to nemoc v důsledku pracovního úrazu? Nezpochybnil to zaměstnavatel? O tom prac. úraze byl sepsán zápis?
Já myslela že na kooperativu se to posílá až po skončení PN, vše najednou. K úrazu došlo tak, že prodavačka se snažila zabránit zloději v odchodu z prodejny, poté co si všimla že odnáší ukradené zboží. To v popisu práce samozřejmě nemá. Ale bylo to na pracovišti a v pracovní době. Jako zaměstnavatel popravdě ani nevím jak zpochybit že šlo o pracovní úraz.Ještě jsem se s ničím takovým nesetkala.
Zaměstnankyně šla marodit až dva měsíce po tom co se jí stal úraz.Bohužel je to velice problematická paní a komunikuje pouze přes právníka.Bojím se že pojišťovna to neuzná a já pak vyplacené peníze zpět nevysoudím protože jde o inv.důchodkyni a srážky nebudou z čeho provádět.Doplácet bych ji měla až do skončení PN?
Píšete, že šla marodit až 2 měsíce po pracovní úrazu a pak jste zrušili PP ještě ve zkušební době. Jak dlouho tedy marodila? Od kdy? Náhradu za ztrátu na výdělku budete vyplácet jen do toho 17.9. Pokud byla zkušební doba 3 měsíce, tak to zas dlouhá doba marodění nebude.
Úraz se stal 24.6., Pn je od 20.8. a zkuš.doba by skončila 31.8. nemoc zkuš.dobu úrodloužila, takže PP jsem skončila k 17.9. Byla bych ho ukončila stejně, paní to věděla tak to vyřešila takhle. Lze se někde dočíst,že platit do průměru ji musím jen do toho skončení PP? Jsem už z ní úplně na nervy. Nikomu nepřeji takového zaměstnance. Pracovat nechce, jde jí jen o peníze. Poslala na mě i kontrolu z insp. práce. Bezp. technik říká že by to jako pracovní úraz neuznal ale nechci nikde běhat po soudech.
Bohužel sepsán nebyl. Ale protože šlo o krádež v prodejně bylo to nahlášené na policii a v protokolu je uvedeno že při tom, když paní bránila utěku zloděje z prodejny, do ní strčil a ona se uhodila o regál. jenže se k tomu stavěla tak že jí nic není.Nikdo u toho nebyl, jen pro info. A pak se prostě jednoho dne sebrala a šla marodit a na neschopence uvedla ze pro prac.úraz. Od lékaře vím že doposud ji ani neposlali k ortopedovi(bouchla se údajně do ramene).
Tak to, že je na neschopence uveden pracovní úraz, ještě neznamená, že jde o nemoc v důsledku pracovního úrazu, do té doby se mohla do toho ramene bouchnout mockrát. Dokud lékař skutečně nezjistí souvislost nemoci s tehdejším poraněním, nic bych neplatila.
Jak jsem psala, mrkněte do toho zákoníku, v kterých případech se platí náhrada i po skončení prac. poměru. Jestli to je nebo není pracovní úraz posuzuje zaměstnavatel, ale jestli se snažila zabránit zloději krást a přitom se nějak zranila, asi to pracovní úraz byl, ale to fakt záleží na posouzením tím bezp. technikem. A i pojišťovna (Kooperativa) pak posuzuje, zda náhodou nešlo o nějaké pochybení a může rozhodnout, že náhradu zkrátí. A ona utrpěla takové zranění, které jí pak po 2 měsících přivodilo pracovní neschopnost? Lékař to takto posoudil? Jak říkám - konzultujte to s Kooperativou a v tomto smyslu napište jejímu právníkovi (nebo jí) dopis.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.