Re: Spěchá-pracovní úraz
Mám dojem, že podle zákoníku (mrkněte na § 371, 386 apod.) se musí posoudit, jestli by si vydělávala, kdyby nebylo té nemoci v důsledku pracovního úrazu. Já bych asi všechny skutečnosti poslala k posouzení na Kooperativu a počkala na vyjádření, zda to uznávají a zda Vám tu náhradu, kterou jí budete vyplácet, uhradí.
Mimochodem - skutečně je to nemoc v důsledku pracovního úrazu? Nezpochybnil to zaměstnavatel? O tom prac. úraze byl sepsán zápis?
Já myslela že na kooperativu se to posílá až po skončení PN, vše najednou. K úrazu došlo tak, že prodavačka se snažila zabránit zloději v odchodu z prodejny, poté co si všimla že odnáší ukradené zboží. To v popisu práce samozřejmě nemá. Ale bylo to na pracovišti a v pracovní době. Jako zaměstnavatel popravdě ani nevím jak zpochybit že šlo o pracovní úraz.Ještě jsem se s ničím takovým nesetkala.
Zaměstnankyně šla marodit až dva měsíce po tom co se jí stal úraz.Bohužel je to velice problematická paní a komunikuje pouze přes právníka.Bojím se že pojišťovna to neuzná a já pak vyplacené peníze zpět nevysoudím protože jde o inv.důchodkyni a srážky nebudou z čeho provádět.Doplácet bych ji měla až do skončení PN?
Píšete, že šla marodit až 2 měsíce po pracovní úrazu a pak jste zrušili PP ještě ve zkušební době. Jak dlouho tedy marodila? Od kdy? Náhradu za ztrátu na výdělku budete vyplácet jen do toho 17.9. Pokud byla zkušební doba 3 měsíce, tak to zas dlouhá doba marodění nebude.
Úraz se stal 24.6., Pn je od 20.8. a zkuš.doba by skončila 31.8. nemoc zkuš.dobu úrodloužila, takže PP jsem skončila k 17.9. Byla bych ho ukončila stejně, paní to věděla tak to vyřešila takhle. Lze se někde dočíst,že platit do průměru ji musím jen do toho skončení PP? Jsem už z ní úplně na nervy. Nikomu nepřeji takového zaměstnance. Pracovat nechce, jde jí jen o peníze. Poslala na mě i kontrolu z insp. práce. Bezp. technik říká že by to jako pracovní úraz neuznal ale nechci nikde běhat po soudech.
Bohužel sepsán nebyl. Ale protože šlo o krádež v prodejně bylo to nahlášené na policii a v protokolu je uvedeno že při tom, když paní bránila utěku zloděje z prodejny, do ní strčil a ona se uhodila o regál. jenže se k tomu stavěla tak že jí nic není.Nikdo u toho nebyl, jen pro info. A pak se prostě jednoho dne sebrala a šla marodit a na neschopence uvedla ze pro prac.úraz. Od lékaře vím že doposud ji ani neposlali k ortopedovi(bouchla se údajně do ramene).
Tak to, že je na neschopence uveden pracovní úraz, ještě neznamená, že jde o nemoc v důsledku pracovního úrazu, do té doby se mohla do toho ramene bouchnout mockrát. Dokud lékař skutečně nezjistí souvislost nemoci s tehdejším poraněním, nic bych neplatila.
Jak jsem psala, mrkněte do toho zákoníku, v kterých případech se platí náhrada i po skončení prac. poměru. Jestli to je nebo není pracovní úraz posuzuje zaměstnavatel, ale jestli se snažila zabránit zloději krást a přitom se nějak zranila, asi to pracovní úraz byl, ale to fakt záleží na posouzením tím bezp. technikem. A i pojišťovna (Kooperativa) pak posuzuje, zda náhodou nešlo o nějaké pochybení a může rozhodnout, že náhradu zkrátí. A ona utrpěla takové zranění, které jí pak po 2 měsících přivodilo pracovní neschopnost? Lékař to takto posoudil? Jak říkám - konzultujte to s Kooperativou a v tomto smyslu napište jejímu právníkovi (nebo jí) dopis.
Citace z brožury Abecedy mzdové účetní :
Pracovním úrazem je jen taková událost, o které vyl sepsán záznam o úrazu nebo která byla jako pracovní úraz zaevidována ve smyslu nař.vlády č.494/2001 Sb. Pokud nebyl sepsán záznam o úrazu a nebyl zaevidován v knize úrazů neměla by mzodvá účetní doklad pro uplatnění požadavku u pojišťovny.
Takže, jestli od vás Kooperativa nedostala záznam u úrazu, asi odmítne jakékoliv plnění.
Ještě komentář k §385 a 386 zákoníku práce :
Náhrada za ztrátu na výdělku náleží v pracovním poměru na dobu neurčitou po celou dobu ( až do 65 let věku), zatímco v pracovním poměru na dobu určitou nebo při výkonu prací na základě dohod vždy jen do doby, než tento pracovněprávní vztah skončil. Po této době přísluší náhrada, jen lze-li předpokládat, že by byl zaměstnanec i nadále zaměstnán.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
22. 10. 2010 11:30
Musím doplácet mzdu do průměru po dobu PN z důvodu prac.úrazu nebo mohu nechat vyřízení na kooperativě po skončení PN. Zaměstnankyně si najala právníka a přišel mi dopis že mě žádá o doplacení mzdy.PN stále trvá. Dál se chci zeptat do je zaměstnavatel povinen doplácet mzdu do průměru. Během PN byl totiž se zaměstnankyní skončen PP ve zkušební době. Děkuji moc za radu.