Re: srážky ze mzdy
v ZL od min.zaměstnavtele by mělo být uvedeno jedn.číslo a soud, který rozhodnutí vydal. Tam byste měla napsat, že u vás nastoupil do PP. Pokud to tam uvedeno není, kontaktujte býv.zaměstnavatele. Jste povinna začít srážet ihned ode dne, kdy jste se o tom dozvěděla, tzn. od nástupu zaměstnance do PP. Zatím budete deponovat a až dostanete nabytí PM, pošlete.
V této souvislosti by mě zajímalo, jestli jsem před časem správně řešila opačný případ: Zaměstnaneci jsem srážela výživné, přinesl mi čerstvý rozsudek, podle kterého měl přestat platit (syn odešel předčasně z učiliště). Všichni se vzdali odvolání na místě, takže rozsudek byl v právní moci. Domluvila jsem se s ním, že srážet budu i nadále a zatím deponovat, dokud nedostaneme rozsudek i k nám do podniku. To se stalo až za 3 měsíce - kdybych dál platila, tak by už těžko peníze dostal zpět. Po doručení rozsudku firmě jsem mu deponované peníze vrátila.
Jak byste v podobném případě postupovali vy?
Já bych asi postupovala stejně, i když to možná dle zákona správné není (vy byste měla srážet a posílat dál a on by pak musel zaslané alimenty požadovat po synovi). Ale určitě bych nečekala jen tak, kontaktovala bych soud (asi i telefonicky) s výzvou, aby mi doručili rozsudek právě z toho důvodu vzniku možného přeplatku. Dělám to tak občas i při exekucích, kdy čekám na PM a přitom nabíhají úroky za srážky, které já deponuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.