Re: srážky ze mzdy
Tak zkontaktujte bývalého zaměstnavatele a ověřte to. Také můžete zkontaktovat např. tu bývalou manželku a číslo ověřit.
v ZL od min.zaměstnavtele by mělo být uvedeno jedn.číslo a soud, který rozhodnutí vydal. Tam byste měla napsat, že u vás nastoupil do PP. Pokud to tam uvedeno není, kontaktujte býv.zaměstnavatele. Jste povinna začít srážet ihned ode dne, kdy jste se o tom dozvěděla, tzn. od nástupu zaměstnance do PP. Zatím budete deponovat a až dostanete nabytí PM, pošlete.
V této souvislosti by mě zajímalo, jestli jsem před časem správně řešila opačný případ: Zaměstnaneci jsem srážela výživné, přinesl mi čerstvý rozsudek, podle kterého měl přestat platit (syn odešel předčasně z učiliště). Všichni se vzdali odvolání na místě, takže rozsudek byl v právní moci. Domluvila jsem se s ním, že srážet budu i nadále a zatím deponovat, dokud nedostaneme rozsudek i k nám do podniku. To se stalo až za 3 měsíce - kdybych dál platila, tak by už těžko peníze dostal zpět. Po doručení rozsudku firmě jsem mu deponované peníze vrátila.
Jak byste v podobném případě postupovali vy?
Já bych asi postupovala stejně, i když to možná dle zákona správné není (vy byste měla srážet a posílat dál a on by pak musel zaslané alimenty požadovat po synovi). Ale určitě bych nečekala jen tak, kontaktovala bych soud (asi i telefonicky) s výzvou, aby mi doručili rozsudek právě z toho důvodu vzniku možného přeplatku. Dělám to tak občas i při exekucích, kdy čekám na PM a přitom nabíhají úroky za srážky, které já deponuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
22. 10. 2010 13:29
Do zaměstnání nastoupil nový zaměstnanec, který měl v zápočtovém listě od předchozího zaměstnavatele poznámku, že se sráží výživné. Chtěla jsem po zaměstnanci nějaké soudní rozhodnutí, ale zaměstnanec nic nemá, že to někde založil. Co mám dělat? Mám mu částku srazit a chtít od něj aspoň nějaké prohlášení, anebo to nemám srážet?
Děkuji