Re: Stravenky
1. jestliže někdo pracuje mimořádně v SO,NE , ačkoliv má běžný pr.týden PO-PÁ, tak SO,NE je prací přesčas a ještě o víkendu, náleží příplatky dle ZP.
2. Nárok na stravenky stanovuje zam-tel vnitřním předpisem,příp. sjednává v kolekt.smlouvě s odbory. Obecně žádný zákonný nárok zam-ci nemají. Proto jedině zam-tel musí rozhodnout, kterému zam-ci a za kterou směnu náleží či nenáleží stravenka.
>>Mám takový menší dotaz, ve firmě máme pracovníky co
>>pracují klasicky od Po - Pá, když si udělají třeba 1x
>>do
>>měsíce sobodu či neděli, počítá se to jako přesčas,
>>nebo jim za ten den taky náleží stravenky? Dál tu
>>jsou
>>pracovníci co dělají směny, takže odpracují Po, Út,
>>ve
>>St a čt mají volno a zas pracují Pá a Sobotu a zas
>>dva
>>dny volno a takový koloběh, mají nárok za stravenky i
>>za dny odpracované takhle přes víkend?
>
>1. jestliže někdo pracuje mimořádně v SO,NE , ačkoliv
>má běžný pr.týden PO-PÁ, tak SO,NE je prací přesčas a
>ještě o víkendu, náleží příplatky dle ZP.
>
Mají nárok na stravné.
>2. Nárok na stravenky stanovuje zam-tel vnitřním
>předpisem,příp. sjednává v kolekt.smlouvě s odbory. Obecně
>žádný zákonný nárok zam-ci nemají. Proto jedině
>zam-tel musí rozhodnout, kterému zam-ci a za kterou směnu
>náleží či nenáleží stravenka.
Vás asi zajímá daňová uznatelnost. Ano, pro tyto zaměstnance je So a Ne běžný pracovní den, stravenky jsou za tyto dny daňově uznatelné.
Ne dańová uznatelnost mě nezajímá, tohle neřeším ja je jen vydávám a potřebuju vědět jestli ti směnaři na ně mají narok i za směny za vikend. Podle mě mi to přijde logické že ano, když je to jejich pracovní den ikdyž je vikend. Ale někdy se zákon s obecnou logikou rozporuje.
Pokud zaměstnanec mimořádně koná práci mimo pracovní směnu (uvedla jste PD Po-Pá) v místě výkonu práce nebo v místě pravidelného pracoviště, má nárok na cestovní náhrady - stravné, jízdné apod. Tato mimořádná práce není směnou, tudíž ze zákona je nárok na umožnění stravování (formou stravenek nebo jinak) vyloučen. Přesčasová práce je buď zaměstnavatelem nařízena nebo je konána s jeho souhlasem - poslední větě tudíž nerozumím.
Dobře a podle, kterého zákona je ten nárok na stravování za přesčasy vyloučen? Jak se tak dívám do zákoníku práce, tak jsem to tu přímo neobjevila. I naše mzdovka, říka, že ze ZÁKONA za přesčas není nárok na stravenky, chci si ten zákon najít a přečíst si to tam, takže?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.