Vlákno názorů k dotazu Registrace k DPH-provize do a z 3.země od ucetni007 - Re: Registrace k DPH-provize do a z 3.ze Dobrý...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 11. 2010 14:18

ucetni007

Re: Registrace k DPH-provize do a z 3.ze
    Dobrý den,
    vyjdu z předpokladu, že zprostředkování se provádí mezi OPD (podnikajícími), pak místo plnění se stanoví podle základního pravidla § 9/1, tzn. v sídle příjemce služby.
    Nejdříve pro případ Vámi poskytovaných služeb:
    § 94/11 nutí při poskytnutí služby podle § 9/1 registrovat pouze v případě, že příjemci vznikne povinnost přiznat daň (tedy OPD z EU), tzn. že pokud je taková služba poskytnuta ZOPD do 3. země, pak není registrace nutná. Z hlediska obratu jste podle mne z toho také venku, protože § 6/2 ZDPH říká, že do obratu se započítávájí pouze poskytnuté služby s MP v tuzemsku, ale tady bude MP podle § 9/1 ve třetí zemi, takže registrace nehrozí (beru-li v úvahu jen tato plnění).
    Příjaté služby:
    Tady je to horší, protože podle § 94/8 se stáváte plátcem již v dne, kdy je Vám poskytnuta služba OPD (v širším významu z celého světa) v tuzemsku neusazenou, což bude i tento případ, protože podle § 108/2 se osobou v tuzemsku neusazenou rozumí také ZOPD.

• 5. 11. 2010 14:28

JankaJ (neregistrovaný)

Díky za odpověď. Pořád jsem měla puzení posuzovat podle §10e.
    Pokud se podle §94/8 staneme plátci DPH, asi se nic neděje. Přijaté služby uvedeme do příslušného řádku DPH a vystavené faktury budou podle §9 také bez DPH.

• 5. 11. 2010 14:47

ucetni007

Tak, záleží na tom, co vše provádíte za činnosti. S plátcovstvím je spojena řada nepříjemností (evidence, prokazování odpočtů, vystavování DD atd.), ale při standardním podnikání se mu nevyhnete.
    § 10e se použije pouze v případě, že Vy budete zprostředkovávat něco OND tj. nejčastěji občanovi, který nepodniká. Pak se místo plnění řídilo místem plnění zajišťovaného plnění a tady může nastat obrovská spousta možností. Např. zprostředkujete-li koupi chaty českému občanovi na Slovensku, pak MP bude podle § 10 tam, kde se nemovitost nachází (služba převod práva nabytí nemovitosti) a tak by se dalo pokračovat...

• 5. 11. 2010 16:19

JankaJ (neregistrovaný)

Díky moc. Teď je mi §10e jasný. Povinnosti s plátcovstvím DPH jsou nám jasné taky. Hlavně jsme potřebovali zjistit, jaké jsou podmínky pro nutnost registrace.
    Moc jste mi pomohl.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).