Vlákno názorů k dotazu Změna z HPP na VPP od Líba - Re: Změna z HPP na VPP Od platnosti nového...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 11. 2010 8:21

Líba (neregistrovaný)

Re: Změna z HPP na VPP
    Od platnosti nového zákoníku práce už se nerozlišuje HPP a VPP, všechny pracovní poměry jsou si rovny. Co máte konkrétně na mysli?

• 10. 11. 2010 8:29

P. (neregistrovaný)

Týká se to přímo mě. Jsem zaměstnána na klasický pracpoměr - 40/5. Tento měsíc jsme se už se šéfem domluvili že budu chodit na poloviční úvazek za poloviční mzdu s tím že pokud si něco najdu že budu moci odejít kdykoliv. Našla jsem, ale jen na půl úvazek a tak mi šéf nabídl ať u nich zůstanu také na půl úvazek. Teď nevím jestli lze u nového zaměstnavatele podepsat Prohlášení od prosince s tím že u stávajícího si už za 12/2010 slevu neuplatním. Děkuji.

• 10. 11. 2010 8:38

xJ (neregistrovaný)

Pro podpis prohlášení si vyberte toho zaměstnavatele, u kterého budete mít příjem menší než 5.000,-/měsíčně, tedy pokud máte z čeho vybírat. když u jednoho bude příjem menší než 5.000,- a budete tam mít podepsané prohlášení, danit se bude zálohovou daní, tam kde bude více než 5.000,- a nebude podepsané prohlášení, bude taky daň zálohová. Sice budete mít povinnost podávat daňové přiznání, ale oba příjmy tam vstoupí a bude šance zaplacené daně dostat zpět. U srážkové daně (nepodepsané prohlášení a příjem do 5.000,) ta šance není.

• 10. 11. 2010 8:44

Líba (neregistrovaný)

Rozumím. U stávajícího zaměstnavatele lze upravit dodatkem kratší pracovní dobu.

Uvažte, kde pro vás bude výhodnější mít podepsané prohlášení poplatníka. Záleží, jaká bude výše mzdy. Pokud v jednom zaměstnání budete mít tak velkou mzdu, že vyčerpáte celou slevu, tak je jedno, jestli budete v druhém daněna srážkovou nebo zálohovou daní, obojí je 15 %.

Jestli ovšem bude sleva čerpaná jen částečně, tak je lepší podepsat tam, kde budete mít menší mzdu. Budete tam daněná zálohovou daní i v případě mzdy do 5000,-, takže si po skončení roku podáte DP a nedočerpanou slevu dostanete zpět.

• 10. 11. 2010 8:52

xJ (neregistrovaný)

Líbo, myslím, si že jedno to není. Může být klidně vyčerpaná celá sleva na poplatníka, ale v ročním zútování jsou přece ještě další slevy a proto je lepší dostat se do režimu, obou zálohových daní.

• 10. 11. 2010 9:01

P. (neregistrovaný)

U obou zaměstnavatelů bych měla po 8mi tisících. Takže ani u jednoho bych svou slevu nevyčerpala. K tomu uplatňuji slevu na 2 děti.....

• 10. 11. 2010 9:14

xJ (neregistrovaný)

Tak že je v tomto případě opravdu jedno, kde podepíšete prohlášení, klidně ho můžete nechat podepsané u stávajícího zaměstnavatele. Na začátku příštího roku požádáte oba zaměstnavatele o vystavení potvrzení o zdanitelných příjmech a podáte si daňové přiznání.

• 10. 11. 2010 9:25

P. (neregistrovaný)

HPP a VPP, všechny pracovní poměry jsou si rovny. Co
    máte konkrétně na mysli?
    Týká se to přímo mě. Jsem zaměstnána na klasický
    pracpoměr - 40/5. Tento měsíc jsme se už se šéfem
    domluviliže budu chodit na poloviční úvazek za poloviční mzdu s tím že pokud si něco najdu že budu moci odejít
    kdykoliv. Našla jsem, ale jen na půl úvazek a tak mi
    šéf nabídl ať u nich zůstanu také na půl úvazek. Teď
    nevím jestli lze u nového zaměstnavatele podepsat
    Prohlášení od prosince s tím že u stávajícího si už za 12/2010
    slevu neuplatním. Děkuji.
    Rozumím. U stávajícího zaměstnavatele lze upravit
    dodatkem kratší pracovní dobu.
    Uvažte, kde pro vás bude výhodnější mít podepsané
    prohlášení poplatníka. Záleží, jaká bude výše mzdy.
    Pokud v jednom zaměstnání budete mít tak velkou mzdu, že
    vyčerpáte celou slevu, tak je jedno, jestli budete v druhém daněna srážkovou nebo zálohovou daní, obojí je
    15 %.
    Jestli ovšem bude sleva čerpaná jen částečně, tak je
    lepší podepsat tam, kde budete mít menší mzdu. Budete
    tam daněná zálohovou daní i v případě mzdy do 5000,-,
    takže si po skončení roku podáte DP a nedočerpanou
    slevu dostanete zpět.
    Líbo, myslím, si že jedno to není. Může být klidně
    vyčerpaná celá sleva na poplatníka, ale v ročním
    zútování jsou přece ještě další slevy a proto je lepší dostat
    se do režimu, obou zálohových daní.
    U obou zaměstnavatelů bych měla po 8mi tisících.
    Takže ani u jednoho bych svou slevu nevyčerpala. K tomu
    uplatňuji slevu na 2 děti.....

Tak že je v tomto případě opravdu jedno, kde
    podepíšete prohlášení, klidně ho můžete nechat podepsané u
    stávajícího zaměstnavatele. Na začátku příštího roku
    požádáte oba zaměstnavatele o vystavení potvrzení o
    zdanitelných příjmech a podáte si daňové přiznání.
    Tak vám ještě jednou moc děkuji a přeji hezký den, P.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).