Re: Plat řidiče na DPP
On ten § 111 má ale ještě pokračování a při posuzování namáhavosti, náročnosti , vzdělání atd. se dá uhrát ledacos.
Beru to, že např. firma má 5 řidičů, 1 onemocní a vezmou dalšího na záskok na DPP, tak že ten bude mít odměnu pravděpodobně podobnou, jako ten za kterého zaskakuje.
Ale pokud bude mít forma řidiče jenom na DPP, potom co, musí dodržet sazby podle mzdových tarifů nebo ne?
stejnou mzdu, plat nebo odměnu. Takže
>>nelze jednomu řidiči platit mzdu v PP 110.-Kč hod. a
>>druhému na DPP jen např.49.-Kč.
>
>On ten § 111 má ale ještě pokračování a při posuzování
>namáhavosti, náročnosti , vzdělání atd. se dá uhrát
>ledacos.
>Beru to, že např. firma má 5 řidičů, 1 onemocní a
>vezmou dalšího na záskok na DPP, tak že ten bude mít
>odměnu pravděpodobně podobnou, jako ten za kterého
>zaskakuje.
>Ale pokud bude mít forma řidiče jenom na DPP, potom
>co, musí dodržet sazby podle mzdových tarifů nebo ne?
pozor na pojmy: min. mzd.tarif neexistuje, min.zaručená mzda je stan. v NV, povinnost vyplácet stejnou mzdu nebo plat či odměnu za stejnou práci je uzákoněna. Pokud je řidič v PP nebo jen na DPP, jde stále o řidiče, rozdíl by mohl být v tom, že na PP jezdí z velkým tahačem, do ciziny atd. a na DPP vezmou na záskok někoho na Avii na svoz papírových obalů po okrese, tam by šlo o rozdílné ohodnocení, jinak asi těžko, ale to je v podstatě věcí zam-tele, jak je ohodnotí a jak si to případně pak obhájí.
Souhlas, pojmy jsem velmi zjednodušila, ale podstatou bylo to, jestli je v praxi nutné, aby např. tady v našem případě fiktivního řidiče, chtěl uzavřít zaměstnavatel DPP a při sjednávání odměny musel brát zřetel na to, jakou práci na DPP bude vykonávat a jaká je při této práci minimální zaručená mzda. V praxi jsem se s tímhle nesetkala, vždy byla sjednána odměna sice podle vykonávané práce, ale ta odměna se nesjednávala s ohledem na zaručenou mzdu a také při kontrolách jsem se nesetkala s tím, že by bylo kontrolováno, jestli odměna je ve výši alespoň zaručené mzdy pro tuto práci, asi tak.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.